Vučić: Izjave o "velikoj Albaniji" posledica koordinirane akcije 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Leskovcu da su svakodnevne izjave albanskih političara o stvaranju „velike Albanije“ posledica dobro koordinisane akcije i da „u to nema nikakva sumnje“ i naglasio da će Srbija će sačuvati mir i stabilnost.

 Vučić je rekao da postoji „još jedna zemlja koja pokazuje interesovanje za Balkan“.

„Oni žele da ostvare što veći uticaj na albanski korpus na Balkanu i ja sam iznanadjen tim interesovanjem“, rekao je Vučić, a na pitanje novinara, da li je u pitanju Turska, on je odgovorio „to ste vi rekli, ne ja“.

On je ocenio da je „očigledno reč o dobro koordinisanoj akciji „albanskih političara iz Albanije i sa Kosova ali i Albanaca iz Preševske doline, i dodao da „u to nema nikakva sumnje“.

„Da li Albanci to rade sami ili u koordinaciji s nekim drugim, možda i sa nekog drugog kontinenta, zašto sada i šta su im prave namere“, pitao je Vučić i dodao i da se sve kreira u saradnji s najmanje jednom tajnom službom“, za šta, kako je rekao, postoje dokazi.

Vučić je rekao da je reč o pokušaju legitimizacije albanskog pitanja uvođenjem dublje u problem Makedonije, ali i želja da se Srbija isprovocira da reaguje neodgvoorno i da Albanci ispadnu žrrtve.

Mogući cilj svakodnevnih izjava o velikoj Albaniji je da se ta priča legitimizuje i postane normalna i da više nikome ne pada na pamet da na to reaguje.

On je rekao da je Jonuz Musliu „ubačen u celu priču kako bismo mi od njega napravili albanskog nacionalnog heroja i kako bi se iskonstruisala priča da su njegova prava ugrožena“.

Vučić je rekao da kad govri o ovoj temi vodi računa o svakom izgovorenom slovu i da to i danas čini, a razlog je, kako je istakao, to što će se on vratiti u Beograd, a narod ostaje da živi u Bujanovcu i Preševu i na Kosovu i Metohiji gde „nemamo efektivnu vlast od 1999“.

On je ocenio i da su optužbe da Johanesa Hana reaguje po nalogu Srbije zastrašujuće.

„Srbija će sačuvati mir i stabilnost“, rekao je Vučić.

„Možda EU potcenjuje to što se zbiva i u Tirani i u Prištini, u delu lokalnih organa vlasti Bujanovca. Mi pažljivo pratimo šta se dešava, ističemo želju da sačuvamo mir i stabilnost gotovo po svaku cenu, ali granice da menjate na takav način, pretite i kreirate nešto na uštrb teritorije i Ustava Srbije, to nećemo dozvoliti“, rekao je Vučić.

On je dodao da nije siguran da je sve to upereno protiv Srbije, već mu se čini da je bilo „gađaj Srbiju javno, a šalji poruku nekom drugom“.

On se zahvalio Hanu što se osmelio da kaže ono što svi u Evropi i svetu misle, ali se plaše da izgovore, i dodao:

„Videćemo šta će reći i EU, naravno, Nemačka, Rusija i Amerika, kao velike sile“.

Komentarišući Muslijevu izjavu da „Vučić zna da će biti formirana „Velika Albanija“, rekao je da „Srbija zna šta je naša teritorija, imamo naš Ustav, da nikoga ne diramo i nikome ne pretimo, te da svako može da govori šta želi, ali ne i da čini šta hoće“.

„Ne znam šta ćete da formirate, ne znam gde ćete da formirate, ali na teritoriji Srbije to nećete da formirate. Za to imate moju tvrdu reč, a dobro znate da držim do reči koju dam“, rekao je Vučić.

Nije slučajno što tri godine zaredom govorim da se Oluja i Bljesak neće ponoviti. Time sam želeo da upozorim druge da treba da znaju da Srbija, iako želi mir i stabilnost, neće dozvoliti otimanje teritorije, niti ponižavanje, rekao je Vučić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari