Vučić: Izvinili mi se Putin i Lavrov 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su mu se i predsednik i ministar spoljnih poslova Rusije izvinili zbog objave portparolke tog ministarstva Marije Zaharove.

Vučić je za RTS rekao da mu se predsednik Rusije Vladimir Putin i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov „nikad do sada nisu izvinjavali ni za šta, a sada obojica“.

„Putin mi je rekao da iza toga (objave Zaharove) ne stoji ruska država, a pogotovo ne on lično“, kazao je Vučić.

On je naveo da su odnosi Srbije i Rusije „veoma dobri“, da s Putinom ima „česte konsultacije“ i da je javnost „mogla da vidi koliko je poštovanje Rusije“ i prema njemu i prema Srbiji, posle „nesmotrenog posta Zaharove“.

Zaharova je u subotu na Fejsbuku objavila sliku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na niskoj stolici ispred velikog stola za kojim je predsednik SAD Donald Tramp, i uz sliku scene iz filma „Niske strasti“, u kojoj glumica Šeron Stoun sedi prekrštenih nogu i visoko zadignute suknje na saslušanju u policiji.

„Ako su vas pozvali u Belu kuću, a stolicu postavili kao da ste na saslušanju, sedite kao na slici broj 2. Bez obzira ko ste. Verujte mi“, napisala je Zaharova.

Kasnije se izvinila zbog te objave i navela da je „pogrešno interpretirana“, aludirajući da je mislila na odnos SAD prema gostu.

Vučić: ‘Amerika odškrinula vrata prema nama i učestvovaće u brojnim projektima’

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da Bela kuća u prethodnih 30 godina „nije bila otvorena za Srbe“ i da su SAD sada, tokom njegove prošlonedeljne posete, „prvi put označile Srbiju kao važnog partnera i ukazale joj poštovanje“.

Govoreći o pregovorima Srbije i Kosova u Vašingtonu, Vučić je za RTS rekao da je Bela kuća „bila rezervisana za Albance i sve druge koji su bili protiv Srba“ u poslednjih 30 godina.

„Ovoga puta smo uspeli to da promenimo i da napravimo prostor za desetostruko i stostruko veće američke investicije u Srbiju. Sada je Amerika odškrinula vrata prema nama i učestvovaće u brojnim projektima“, rekao je Vučić.

On je kazao da pozicija Srbije koja je na evropskom putu „nije nimalo laka“ jer danas postoje najmanje četiri važna centra moći: EU, SAD, Kina i Rusija.

Vučić: Neki lideri su me pitali za Rezoluciju 478, a ja njih što su pogazili Rezoluciju 1244

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su mu lideri nekih velikih svetskih sila postavili pitanje nepoštovanja Rezolucije 478 Saveta bezbednosti UN koja zabranjuje otvaranje diplomatskih predstavništava u Jerusalimu.

„Rekao sam im ‘Kažite mi to kada nešto budemo pogazili, a pre toga ja vas da pitam što ste vi pogazili’ Rezoluciju 1244 SB UN (o Kosovu). Dvojica su bila šokirana, pa su mi predložili da se vidimo uskoro“, rekao je Vučić za RTS.

Vučić se u petak u Vašingtonu obavezao, u okviru normalizacije ekonomskih odnosa s Kosovom, da Srbija prebaci Ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine. Kosovo se obavezalo na međusobno priznanje s Izraelom.

Vučić je kazao da će sutra razgovorati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i reći mu da je Srbija pružila „najširu ruku“ Izraelu.

„Ne kažem da Izrael neće priznati Kosovo, ali hajde da sačekamo da vidimo tu formu“, naveo je Vučić.

Na pitanje od čega će zavisiti selidba Ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, Vučić je rekao „ni od čega“, ne ulazeći u detalje.

„Razgovaraćemo s Palstincima, s našim arapskim prijateljima. Ako Izrael prizna Kosovo, Priština će pre nas to da uradi (da otvori ambasadu u Jerusalimu), pa ćemo da vidimo kakav će onda da bude odnos arapskih zemalja prema Kosovu“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić: SAD nisu uslovljavale da njihove kompanije dobijaju projekte, Ivanka Tramp dolazi u Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večaras da SAD nisu uslovljavanje finansiranje infrastrukturnih projekata u okviru vašingtonskog dogovora Beograda i Prištine dodeljivanjem poslova američkim kompanijama.

„Nisu uslovljavali da američke kompanije rade poslove, ali će se uvek boriti za to, kao i svi drugi“, rekao je Vučić za RTS.

Ocenio je da će otvaranje kancelarije američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation, IDFC) 21. septembra u Beogradu biti „podstrek za investitore iz celog sveta da dođu u Srbiju“.

Vučić je rekao da Srbija sa EU radi 35 kilometara puta Niš-Beloljin i da onda „ostaju još 42 kilometra do Merdara“, do administrativne linije sa Kosovom, što je, kako je rekao, „strahovito važno za Toplicu“.

„Od 255 miliona evra, koliko iznosi prva procena (sredstava) za put Niš-Beloljin, 40 miliona je u grantu. To nije mali procenat bespovratnih sredstava od EU, hvala im na tome. A za ostalo će nam Amerikanci dati (kredite uz) minimalne kamate“, kazao je Vučić.

On je naveo da „uskoro očekuje“ dolazak u Srbiju ćerke predsednika SAD Ivanke Tramp za koju je rekao da je zaslužna za odredbu dokumenta iz Vašingtona o sredstvima za finansiranje zajmova za mala i srednja preduzeća.

Dodao je da bi SAD omogućile „mnogo više novca“ za projekte u Srbiji da je „prihvatio određene stvari koje nije prihvatio“.

Vučić je rekao da je Srbija kroz garantnu šemu do sada dala 1,11 milijardi evra i 14.146 partija kredita od početka epidemije korona virusa.

„Još 166,3 miliona evra je u obradi, to je 1.871 kredit, a ukupno je odobreno 1,28 milijardi evra, oko 16.000 kredita. To je ušlo u krvotok naše privrede i zato ona bolje podnosi ovu situaciju“, kazao je Vučić.

On je naveo da bi ulazak američkih finansijskih organizacija kao što su IDFC i MMC (Millennium Challenge Corporation) u mala i srednja preduzeća, „pod apsolutno najpovoljnijim kamatnim stopama, dodatno osnažio krvotok“ srpske privrede.

Vučić je večeras najavio i da će u roku od 10 dana biti potpisan ugovor sa velikom kompanijom koja će u Zaječaru otvoriti fabriku sa 2.500 radnih mesta.

Naveo je da će u Ćupriji jedna nemačka kompanija zaposliti 450 ljudi, a da Magna otvara u Aleksincu novih 570 radnih mesta.

Vučić je najavio i dve „velike japanske investicije“, kompanije „Nidek“ u Novom Sadu i firme „Tojo“ u Inđiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima više kandidata za premijera Srbije, a uveren je da će sve biti završeno do kraja meseca, pre ustavnih rokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari