Vučić na otvaranju TANAP-a: Divimo se Erdoganu 1Foto: EPA-EFE/TUMAY BERKIN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na svečanoj ceremoniji otvaranja Transanadolijskog plinovoda (TANAP) u gradu Eskišehiru u Turskoj izjavio kako njegovo prisustvo na svečanosti predstavlja jasnu potvrdu uspešnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske.

„Moje prisustvo danas ovde predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspešnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose kako napretku naše dve zemlje, tako i celog regiona Zapadnog Balkana“, kazao je predsednik Srbije u obraćanju.

On je naglasio da je izgradnja gasovoda TANAP-a veoma važna jer daje nadu da region Jugoistočne Europe neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti.

Dodao je i kako će ovaj projekat gasovoda znatno poboljšati energetsku povezanost tog dela Evrope čime će poboljšati i klimu za dolazak novih investitora u zemlje regiona.

„Srbija želi da vidi region koji je povezan infrastrukturnim projektima, ali istovremeno povezuje zemlje regiona sa drugim zemljama“, rekao je Vučić.

Predsedniku Turske Erdoganu kao i predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu je čestitao zbog projekta gasovoda.

„Divimo se načinu na koji je predsednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdžanom, već i sa Srbijom“, kazao je Vučić, napominjući da će Turska zahvaljujući Erdoganu moći da izgradi „najbolja prijateljstva“.

Gasovod su zajedno otvorili predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Ukrajine Petro Porošenko, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i predsednik Severnog Kipra Mustafa Akinci.

Ovim gasovodom će gas iz Azerbejdžana, kroz Gruziju i Tursku, biti transportovan do Italije i Evrope.ž

Godišnji kapacitet TANAP-a iznosiće 16 milijardi kubnih metara gasa, a od toga Turska će koristiti šest milijardi kubnih metara dok će preostalih deset milijardi kubika biti isporučivano evropskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari