Vučić: Napredak u pregovorima o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji 1Foto: Instagram / buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i prvog susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu da razgovori nisu bili laki, ali da je došlo do izvesnog napretka kada je reč o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji.

Vučić je podsetio da je na Kosovu nestalo 1.643-oje ili četvoro ljudi, i da su od njih 570 Srbi i nealbanci, a ostalo su Albanci.

„Srbija je spremna da ispuni svaki zahtev albanske strane i da smo, gde god misle da postoji grobno mesto, spremni da pokažemo da li tu ima nečega ili nema, ali smo tražili to isto i za nas“, rekao je Vučić i dodao da Srbija do sada nije imala pristup mestima za koja sumnja da su grobnice srpskih žrtava.

Sledeće srede o tome će se nastaviti razgovori na tehničkom nivou, a onda će se, kako je rekao Vučić, dijalog nastaviti na najvišem nivou.

On je dodao da su Albanci tražili da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK.

Kako je rekao „albanska strana je reagovala kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkur ili Veneru u roku od sedam dana“.

Vučić je dodao da se razgovaralo i o interno raseljenim licima i istakao da se na Kosovo vratilo samo 1,9 odsto raseljenih.

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu su razgovarale i o ekonomskoj saradnji, a razgovori na tehničkom nivou biće nastavljeni za nedelju dana.

Vučić je rekao da je veoma važna tema sastanka bila i ekonomija.

Kazao je da u tom smislu nije siguran da su neki baš dobro razumeli temu jer su došli da pričaju o ratnoj odšteti, što je on odbio.

Rekao je da je predložio da se napravi trgovinski sporazum koji je dobar i za jedne i za druge.

„Da mi sebe time ne unizimo i da vam ne pokažemo da vas priznajemo kao državu, jer to ne činimo“, rekao je on.

Naveo je da je interes Srbije da se napravi što više ekonomskih sporazuma.

„Mi imamo šta da ponudimo Prištini. Nadam se da će oni imati nama u budućnosti šta da ponude. Verujem da će to biti dobar posao u pravljenju neuporedivo bolje atmosfere i okruženja i za našu političku saradnju u budućnosti i za sve drugo“, rekao je Vučić.

Na sastanku se razgovaralo i o ubrzanju rada na auto-putu Niš-Priština, uz veće evropsko učešće, uz više grantova dobijenog, doniranog novca.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

„Imali smo ne lake sastanke u Briselu, naša i albanska delegacija razgovarale su o dva ili tri pitanja koja smo dogovorili na samitu u Briselu i Parizu. Govorili smo o nestalim osobama i interno raseljenim licima, kao i o ekonomiji. Ovde pregovaramo i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama Evrope koje su priznale Kosovo. Mislim da smo se dobro pripremili za sastanak, da smo ga dobro vodili i da smo na najbolji način zastupali interese Srbije. Bili smo ozbiljni, odgovorni i videlo se tokom dijaloga da smo zaista došli da razgovaramo i da napravimo napredak.“ – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Premijer Kosova Avdulah Hoti zjavio je da je postignut napredak u okviru dijaloga sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu i da se ušlo u završnu fazu zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari