Vučić: Naš interes nije u slanju uvreda Albancima već da pokazujemo svetu ko je za kompromis 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da interes Srbije nije u slanju „bilo kakvih uvreda“ Albancima, čak ni njihovim političkim predstavnicima, o kojima kako je rekao „sve najgore mislimo“, već da „radimo na tome da pokazujemo svetu da smo za kompromis“.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da „polako ali sigurno“ u svetu primećuju razliku izmedju ponašanja Beograda i Prištine i da dobro razumeju koliko su postupci prištinskih čelnika neodgovorni.

„Mislim da to neće naići na simpatije čak ni kod onih koji su ih sve vreme podržavali, ali ne treba da budemo naivni i da verujemo da će SAD, Nemačka ili Francuska promeniti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova. To taktički menja našu poziciju, nama će biti nešto lakše jer ćemo imati priliku da iznesemo svoje stavove, želeće da nas čuju što je opet bolje nego kada nismo imali takvu priliku“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao i da su i Amerikanci i Evropljani reagovali na poslednje izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o Zajednici srpskih opština, ali je i dodao da te reakcije nisu bile posebno oštre jer kako je ocenio, „oni gledaju da ne izgube Albance iz tog procesa što mi najčešće ne razumemo“.

„Razumem kada se ljutimo na njih kada oni ne reaguju i s pravom se ljutimo ali da budemo fer i da kažemo da su nekada reagovali kao što sada jesu“, rekao je Vučić.

Upitan da li Briselski sporazum i dalje postoji, Vučić je rekao da „mi pokazujemo da ga poštujemo jer smo ozbiljna država koja poštuje akt koji ima snagu medjunarodnog pravnog ugovora“.

„Sada ste prilikom ovog hapšenja mogli da vidite sve prednosti Briselskog sporazuma i koliko smo života običnih ljudi spasili na osnovu pravosudnih i policijskih odredbi Briselskog sporazuma“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ocenio i da će Priština nastavljati sa hapšenjima ne zato što, kako je rekao, „znaju nešto o korupciji ili što se time ozbiljno bave“, već je smisao „kako oslabiti i zauzeti sever Kosova ili isprovocirati Srbiju da bez težih posledica napravi užasne greške koje bi joj srozale ugled u medjunarodnoj javnosti“.

„To se neće dogoditi, kao što moraju da znaju da ako budu ubijali naše ljude i vršili pogrom, da ćemo znati da zaštitimo naše ljude“, naveo je Vučić.

Govoreći o sastanku lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula, Vučić je rekao da će taj skup biti važan, „ako ga bude“ i da će delegacija Beograda na njemu učestvovati sa „jasnim, nepromenjenim, racionalnim, civilizacijski razumnim stavom – ukinite takse pa da idemo u dijalog da pokušamo da postignemo kompromis“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari