Vučić: Ne maštamo o revanšu i da "vratimo krv" 1Foto FoNet

Nemojte da sanjate osvetu, sanjajte život, rekao je juče premijer Aleksandar Vučić na godišnjicu stvaranja Nezavisne države Hrvatske. Vučić je, u govoru u Kinoteci, rekao da nema odgovor na pitanje da li bi, kako je istakao, promoteri i akteri zločina koji je, u slučaju logora Jasenovac, strašno mesto genocida, prevazišao nacističke snove o istrebljenju naroda, imali grižu savesti da su pobedili.

„Nemam odgovor na to. I ne znam da li ga iko ima. Ali znam da je, baš danas, kada sanjamo ujedinjenu Evropu, i kada se borimo za ljudska prava, kada pokušavamo da se odupremo mržnji i zlu, to pitanje, pitanje griže savesti, možda i ključno za mir i stabilnost Balkana. Danas svima, pa i onima koji su žrtve, jasno poručujem: nemojte da sanjate osvetu. Sanjajte život. Život jeste i mora da bude naš odgovor. Zemlja u kojoj živimo, i koja nam je svima majka, mora da bude naš odgovor“, rekao je premijer, istakavši da „da zaboravimo nećemo i ne smemo, ali sa Hrvatskom hoćemo mir i dobre odnose“.

„Grobnica najvećeg broja Srba ikada stradalih u svim dotadašnjim ratovima i sukobima. Država čiji je smisao postojanja bio da bude samo velika jama za Srbe, I to samo zato sto su Srbi. Srbi, kako su ih nazivali, trofazni, pravoslavni, remetilački i nepokorni ološ, morao je da bude uništen. Srbi nisu ljudi, oni su Srbi, a to je gore od svega. To je bila i ostala jedina ideologija zločinačke, nacističke Nezavisne države Hrvatske. Da, ubijali su i Jevreje I Rome. Nisu bili čiste hrvatske krvi, a i ličili su na Srbe. Jasenovac, to strašno mesto u kojem se i danas čuje tišina, tišina glasnija od svake buke. Jasenovac, najstrašniji logor smrti porodila je NDH. Jame smrti, koje su preplavile Liku, Dalmaciju, Baniju, Kordun, Hercegovinu i Bosnu porodila je NDH. Ubijali su i klali sa sladostrašću, ne zato što su bili naterani. Ubijali su i klali, jer to je bila državna politika“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao i da je na teritoriji današnje Hrvatske, kada je 10. aprila 1941. godine ustaški pukovnik Slavko Kvaternik u Zagrebu proglasio NDH, živelo više od milion Srba. „Danas, kada govorimo o tom 10. aprilu i čudovištu koje se u njemu pojavilo, broj Srba u Hrvatskoj je za osamdeset odsto manji“, naveo je on.

Prema Vučićevim rečima, „ne smemo da pristanemo na bilo kakvu reviziju, niti da se igramo brojkama, jer za sve nas jeste osnovno pitanje ono koje se tiče elementarne griže savesti i pukog saosećanja nad činjenicom da je danas, u Hrvatskoj, Srba deset puta manje nego pre 75 godina, i da oni nisu jednostavno isparili, ili otišli na neki duži odmor“.

Vučić je rekao da je najstrašnije u svemu činjenica, i ona mora da bude priznata, da to nije bio zločin, niti delo nekog pomahnitalog ludaka, već jasno proklamovana politika jedne države, koja je ozakonila zločin, kao način čišćenja sopstvene teritorije od nepoželjnog elementa – Srba, pravoslavaca, a onda su dodali Jevreje i Rome. Mnogi Srbi su, rekao je, maštali o revanšu, „da vrate krv“, ali, srećom, istakao je, to nisu uradili. „I nismo to uradili, niti ćemo“, rekao je Vučić.

Pupovac: Opšti trend negacije Jasenovca

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je da je odluka SNV da ne prisustvuje komemoraciji žrtvama logora Jasenovac bila bolna. Pupovac je rekao da je na tu odluku uticao i „opšti trend negacije Jasenovca“, dodajući i da je bolno kada neko takvu odluku proglašava politikanstvom. Karamarko je prethodno danas komentarišući najavu SNV i Koordinacije jevrejskih opština da bojkotuju komemoraciju u Jasenovcu rekao da još jednom razmisle o svojoj odluci i da im poštovanje prema žrtvama i ponovljena osuda totalitarnog režima budu važniji od „jeftinog dnevnog politikantstva čiji učinci ionako ne traju duže od dva ili tri dana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari