Vučić zadovoljan zbog izveštaja, zabrinut zbog Kosova 1Foto: Zoran Mrđa/ Fonet

Nismo postigli saglasnost po svim pitanjima, ali smo spremni da se posvetimo unapređenju dela koji se odnosi na vladavinu prava i da ispunimo preporuke EU o pravnoj sigurnosti, kako bismo dodatno povećali mogućnost za privlačenje investitora – poručio je predsednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu, nakon sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u zgradi predsedništva.

Vučić je kazao da je zajedno sa gošćom analizirao izveštaj o napretku koji je uglavnom pozitivan, te zbog toga zaključio da je posvećenost Srbije pristupnim pregovorima prepoznata. On je iskoristio priliku da se Mogerini zahvali zbog toga što je za samo petnaest dana po drugi put došla Srbiju, te podsetio da je njena prethodna poseta Beogradu bila u danu koji je bio veoma težak za našu državu. Prema njegovim rečima, osim analize izveštaja, na sastanku na Andrićevom vencu govorilo se i o Kosovu.

– Pitanje Kosova je najvažnije i zbog njega sam veoma zabrinut. Kada dođete do tog pitanja, onda svakako da mi u Srbiji imamo mnogo toga da kažemo što je drugačije viđenje od onoga što govore zemlje članice EU i ljudi u Prištini. Zahvalan sam Mogerini na njenom posvećenom radu i što smo makar pokušali da rešimo probleme u odnosima sa Prištinom – istakao je Vučić.

Uz opasku da nema potrebe naglašavati koliko su odnosi Srbije sa EU značajni, on je podsetio da 68 procenata ukupne trgovinske razmene ide ka EU, a kada se dodaju i zemlje regiona koje se nalaze na evropskom putu, onda to čini 90 odsto.

– Uveren sam i nadam se da uz podršku gospođe Mogerini i drugih, sve opasnosti i prepreke na našem putu možemo i moramo da izbegnemo – naglasio je Vučić.

Federika Mogerini na početku svog izlaganja ocenila je da su razgovori koje su obavili bili odlični, te da poruka koju je donela u Beograd nije upućena samo Srbiji, već celom Zapadnom Balkanu. Ona je poručila da je evropska perspektiva opipljiva i verodostojna, te da se to ponajviše odnosi na Srbiju i Crnu Goru. Ona je ocenila da pregovori o pristupanju sa našom zemljom dobro napreduju, te da je otvoreno 12 od 25 poglavlja, uz dobre izglede da nova budu otvorena za vreme bugarskog predsedavanja.

– Impresionirana sam energijom, posvećenošću, ambicijama i voljom da se ide dalje i nastavi sa reformama, što je znak da idete u pravom smeru. Poznato je da smo strogi i da ne dajemo poklone, ali smatram da je proces proširenja na Zapadni Balkan „poklon koji sami sebi treba da damo u EU“ – navela je Mogerini.

Govorivši o dijalogu Beograda i Prištine i Briselskom sporazumu, Mogerini je podvukla da uvek insistira na potpunom sprovođenju dogovorenog i podsetila da je tražila i da se formira ZSO. Ona je dodala da veruje da svi elementi iz Briselskog sporazuma moraju što pre da budu sprovedeni i pozdravila početak izrade statuta ZSO, uz primedbu da se sa tim malo kasni, a ukazala je i na potrebu sprovođenja energetskog spoprazuma.

– Ima još nekih tačaka Briselskog sporazuma koje nisu ispunjene. Radiću posvećeno da bismo napravili dalje korake, jer dijalog nije samo poziv da se razmene mišljenja, već i poduhvat koji zahteva da bude uloženo mnogo vremena i napora – poručila je Mogerini.

Nakon njenog izlaganja, predsednik Vučić je reagovao rekavši da se ne slaže sa pozivom da obe strane ispune svoje obaveze, jer, kako je istakao, jedino što nije ispunjeno je formiranje ZSO, a to je obaveza Prištine. Na kraju, on je kazao da je siguran da Albanci nikada neće ispuniti obaveze iz Briselskog sporazuma jer im to nikada nije ni bila namera, te da je to rekao i prilikom razgovora sa Mogerini.

Brnabić: Prepoznati napori Srbije

Predsednica Vlade Ana Brnabić pozdravila je danas u razgovoru sa  Mogerini činjenicu da su u Izveštaju Evropske komisije o napretku prepoznati napori Srbije u sprovođenju političkih i ekonomskih reformi i posvećenost regionalanoj saradnji.

Premijerka je naglasila da Srbiji „predstoji još mnogo rada“, pre svega u domenu vladavine prava i slobode medija te da će se reforme sprovoditi poštujući preporuke sadržane u Izveštaju.

Brnabić i Mogerini saglasile su se da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu od presudnog značaja i u tom smislu istakle važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Mogerini je naglasila značaj za Srbiju i region „predsedavanje Bugarske Savetu Evropske unije, budući da ova članica Unije razume aktuelnu situaciju i prilike u regionu Zapadnog Balkana“.

Ona je, takođe, ukazala na značaj političke i ekonomske saradnji zemalja regiona kao „ključne za brži napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji“.

Mogerini je ukazala i na to da je povezivanje „nevladinog sektora i privrednika u regionu, uz podršku države, veoma važan oblik saradnje“.

Istaknuta je neophodnost podizanja nivoa svesti građana Srbije i regiona o značaju priključenja Evropskoj uniji, kojim će se obezbediti mir i stabilnost regiona i podići životni standard svih građana na ovim prostorima.

Premijerka Brnabić još jednom je pozdravila preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari