Vučić o izjavi Tahiri da će biti rata: Srbiji je vitalni interes mir i uradiće sve da ga očuva 1Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN/ AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je komentarišući izjavu Edite Tahiri da će „biti rata ukoliko Srbija ne prizna Kosovo“ kazao da je Srbiji vitalni interes mir i da će sve uraditi da ga očuva.

Bivša šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri rekla je na konferenciji „Put ka konačnom sporazumu između Kosova i Srbije“ da „ako Srbija ne prizna Kosovo u postojećim granicama, kao nezavisnu državu, imaćemo i rat“.

„Molimo one koji misle da sa nekim ratuju da to ne čine. Ne zato što smo uplašeni, već zato što je to užasno za sve“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je rekao da ambasade nekih zapadnih zemalja ćute kada Tahiri poziva na rat, ali da su „četiri amabasade skočile“ kada je Vučić podržao političkog predstavnika Srba na Kosovu Ivana Todosijevića koji je osuđen na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao da je izmišljen.

Komentarišući pozive ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Prištini da se formira kosovska vlada, on je rekao da neće ništa da govori, „neka je sastave kako hoće“, ali da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije kako bi se dijalog Beograda i Prištine pokrenuo.

„(Predsednik Kosova) Hašim Tači je na sastanku sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom kazao da će Vlada biti formirana prve nedelje u decembru. Evo, sad je treća. Ja sam mu u lice rekao: ‘Hašime, to se neće dogoditi. Opet ne govorite istinu'“, rekao je on.

Govoreći o svom razgovoru sa ministrom zdravlja Nemačke Jensom Španom u februaru ove godine u kome je, prema njegovim tvrdnjama, Španu kazao da ne dolazi u Srbiju ukoliko su Nemačkoj potrebne medicinske sestre, Vučić je rekao da je nemački ministar prijatelj Srbije, ali da ponavlja to što je rekao „jer je moj posao da uradim sve da naši ljudi ostanu u Srbiji“.

Vućić je rekao da su danas plate medicinskih sestara u Srbiji između 45 i 50 hiljada dinara, u odnosu na 2012. godinu kada „plata nije prelazila 28 hiljada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari