Vučić: O'Brajan dobro razume poziciju Srbije 1Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je iz razgovora sa savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robertom O’Brajanom shvatio da on dobro razume poziciju Srbije i da su SAD spremne da čuju koji su njeni zahtevi i problemi.

Mislim da smo otvorili vrata da razgovaramo sa našim američkim prijateljima drugačije nego ranije, rekao je Vučić u uključenju u jutarnji Dnevnik Radiotelevizije Srbije.

On je konstatovao da je Trampov saradnik, sa kojim je razgovarao na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, pristojan čovek koji hoće sa sasluša i one koji dolaze oz malih država.

Govoreći o reakcijama u Srbiji zbog otvaranja Lufthanzine avionske linije Beograd – Priština, Vučić je ocenio da se tu vidi „ogromno neznanje u domaćoj javnosti“, pogotovo kod onih koji pitaju zašto ne leti Er Srbija.

Kako je objasnio, Beograd se borio i tražio da ne leti domaći avioprevoznik, jer bi to komplikovalo procedure i zahtevalo sklapanje novih sporazuma i da je zato bilo „mnogo lakše preko Lufthanze i Kfora kao posrednika“.

Vučić je, upitan o formiranju nove kosovske vlade i nastavku pregovora, naglasio da je puno bolje kada se razgovara i pregovara, nego da bilo kakvih razgovora nema.

Prema njegovom mišljenju, važno je što su se predsatvnici Srpske liste držali jedinstveno i složno i što im je, pored bezbednosti, ključni zahtev ukidanje prištinskih taksi, što bi značilo bolji život za Srbe na Kosovu, ali i značajan ekonomski rezultat Srbije.

Odgovarajući na zemerke nekih zapadnih zemalja zbog saradnje sa Kinom i Rusijom, Vučić je poručio da je „sit pridika“ o tome.

Trgovinska razmena Srbije sa Kinom je 70-80-100 puta manja od tih zapadnih zemalja koje nam drže pridike. Isto je i sa Rusijom, ukazao je on, poručujući da će saradnja sa te dve države biti i poboljšavana, „jer mi imamo svoju politiku, svoju zemlju i svoj narod“.

Vučić: Nemam zakazan sastanak sa Đukanovićem, ali ako se ukaže prilika pomenuću Zakon

Vučić je izjavio da nema zakazan sastanak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, sa kojim će se sresti u Izraelu na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Aušvica, ali da će pomenuti Zakon o slobodi veroispovesti ako se ukaže prilika za to.

„Nemama zakazan susret, ali ako se ukaže prilika ja ću da učinim nešto da se to pomene“, rekao je Vučić RTS-u u Davosu.

On je rekao i da ne zna kakav rezultat može da se očekuje po tom pitanju, s obzirom da su pozicije dve zemlje dijametralno suprotne.

Vučić: Srpska delegacija imala važne kontakte u Davosu

Vučić je izjavio da je srpska delegacija imala važne kontakte u Davosu gde je bilo razgovora i o odnosima Beograda i Prištine i drugim regionalnim odnosima.

On je rekao za Radio televiziju Srbije da smo jedina zemlja Jugositočne Evrope koja je svih šest godina bila na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kako je rekao, delegacija Srbije je imala važne kontakte sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, ljudima iz najbližeg okruženja predsednika SAD Donalda Trampa, premijerima, ministrima i velikom biznis zajednicom.

On je rekao i da je bilo razgovora o odnosima Beograda i Prištine, kao i o važnim regionalnim odnosima.

Vučić je ponovio da je „sit pridika oko toga kakve kontakte ima Srbija sa Rusijom i Kinom“.

„Maloj Srbiji držite pridike, a ja sam bio dva, tri puta manje u kontaktu sa Si Đinpinom nego neki zapadni lideri“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, neke zapadne zemlje svaku priliku koriste da zarade od Kine, da prodaju svoje proizvode.

„A vi Srbi nemojte sa Kinom. Mi smo suverena zemlja, sarađivaćemo i sa Rusijom i Kinom“

Vučić: Dobro je da se Srpska lista drži jedinstveno, jasno da nema Vlade na Kosovu bez njih

Vučić je izjavio da je važno što se Srpska lista drži jedinstveno i snažno i da je jasno da nema Vlade na Kosovu bez njih.

On je za RTS naveo da je ključni zahtev Srpske liste, pored onih koji se odnose na život ljudi na Kosovu, ukidanje taksi na robu iz Srbije.

Rekao je da bi Srbija bila druga ili treća po ekonomskom rastu da nije bilo taksi koje je uvela Priština.

Naveo je da se nada da će se formirati Vlada na Kosovu, „ko god da je formira i kako god da je formira“.

„To ne znači da će naš posao biti lak, naprotiv“, rekao je Vučić.

Govoreći o kritikama zbog otvaranja avio linije Beograd-Priština, rekao je da se videlo ogromno neznanje u srpskoj javnosti i da zbog slobodnog kretanja robe, ljudi, kapitala ne razume takve kritike u 21. veku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari