Živulović: Ovo je "luz-luz" kombinacija za Beograd 1Foto: Pixabay/Walkerssk

Srbija nije ispunila obavezu iz Vašingtonskog sporazuma da do prvog jula premesti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim. Sporazum su u septembru prošle godine u Beloj kući potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsednik SAD Donald Tramp.

Vučić je juče komentarišući nepoštovanje ove tačke sporazuma nagovestio da do preseljenja neće doći. On je izjavio je da će Srbija u skladu sa međunarodnim pravom i svojim interesima odlučiti kada će i da li će izmestiti ambasadu.

Vučić je posle obilaska gradilišta u Beogradu na vodi rekao da je razgovarao sa premijerom Izraela i da mu je jasno rekao da u Beloj kući nije potpisao zajednički dokument sa Albancima sa Kosova i Amerikancima, već samo sa Amerikancima.

„Izrael je u međuvremenu priznao Kosovo, razgovaramo sa Amerikancima, i sa EU, i mi ćemo u skladu sa međunarodnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kad je Izrael priznao Kosovo, donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali poštujući i sebe“, poručio je Vučić.

Vladan Živulović, predsednik Atlantskog saveta Srbije, za Danas kaže da je Srbija u „luz-luz“ kombinaciji, šta god da uradi. Upitan kako će Amerika reagovati na nepoštovanje sporazuma, on kaže da može samo da pretpostavi, budući da nije bio učesnik pregovora oko potpisivanja sporazuma, da je prethodna američka administracija verovatno nešto usmeno obećala srpskoj stranim čim je srpska strana pristala na neke, pa i ovu odredbu o premeštaju ambasade.

– Pošto prošle administracije više nema, ti usmeni dogovori više ne važe, a situacija je takva da su predsednik Bajden i nova administracija više naklonjeni Kosovu nego Srbiji. Amerikanci su u svojoj politici vrlo pragmatični pa će, pretpostavljam, gledati da maksimalno iskoriste nepoštovanje Vašingtonskog sporazuma, verovatno pojačavajući pritisak oko priznanja Kosova. S druge strane imamo problem jer je ovo „luz-luz“ kombinacija u smislu da imamo, osim Amerikanaca, na leđima još i EU i Ujedinjene nacije, koji se protive izmeštanju ambasade. Da smo to odradili, a nismo, na leđima bi imali ove dve organizacije. Tako da i jedna i druga varijanta, ne radili ili ispoštovali, nije dobra za Srbiju. Treba da sačekamo vreme da vidimo koja će šteta nastati povodom toga – naveo je Živulović.

Stejt department izrazio je nadu da će Srbija i Kosovo nastaviti da se pridržavaju obaveza Vašingtonskog sporazuma, preneo je u sredu uveče Glas Amerike.

„Nadamo se da će naši partneri delovati u dobroj veri i nastaviti da se pridržavaju obaveza preuzetih u Vašingtonu“, navodi se u odgovoru Stejt departmenta na pitanje VoA o poštovanju sporazuma koji su Kosovo i Srbija postigli u septembru 2020. godine u Vašingtonu.

Primena Vašingtonskog sporazuma stvara prilike za širu saradnju strana i stvara osnov za buduće sporazume, dodali su izvori američkog Ministarstva spoljnih poslova.

„Preuzete obaveze već donose korist građanima Srbije i Kosova i ohrabrujemo ih da nastave njihovu primenu“, navedeno je u odgovoru neimenovanog portparola Stejt departmenta na pitanje o očekivanjima koja SAD imaju od Srbije u vezi sa postignutim sporazumom i njegovim delom koji podrazumeva premeštanje ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim.

Istovremeno, verzijom sporazuma koju je potpisao tadašnji kosovski pregovarač Avdulah Hoti definisano je uzajamno priznanje Kosova i Izraela, što se dogodilo ubrzo po potpisivanju sporazuma u Beloj kući.

Kosovo je svoje diplomatsko predstavništvo na najvišem nivou u Jerusalimu otvorilo u martu 2021. godine, dodaje Glas Amerike.

Podsetimo, u sporazumu Srbije i SAD tačka 16 glasi: Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine. U sporazumu Kosova i SAD tačka 16 glasi: Kosovo (Priština) i Izrael pristaju na međusobno priznanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari