Vučić : Važno je sačuvati mir i stabilnost u regionu 1Foto: Pitntscreen/RTS

Susretom sa Bojkom Borisovim predsednik Srbije Aleksadnar Vučić nastavlja posetu Mostaru. Nakon toga će otvoriti 21. Međunarodni sajam privrede na kojem je Srbija zemlja partner i na kojem učestvuje više od 60 srpskih privrednika.

Svi na Balkanu moramo pokazati razum, jer posledice drugačijeg ponašanja snosiće samo Balkan, a to smo već jednom doživeli, rekao je danas u Mostaru bugarski premijer Bojko Borisov i istakao da „lideri u regionu ne smeju biti egoisti i da misle da će konflikt mimoići neku od naših zemalja“.

Borisov je najavio, na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će se 16. i 17. maja, održati u Sofiji Savet EU zajedno sa kolegama sa
zapadnog Balkana.

„Ubeđen sam da ćemo naći način da i predsednik Hašim Tači učestvuje, premda ima država koje nisu priznale Kosovo i koje nezvanično, za sada, odbijaju da učestvuju na
samitu“, rekao je Borisov.

Prema njegovim rečima, sa španskim premijerom Marijanom Rahojem je dogovoreno da dođe u zvaničnu dvodnevnu posetu dan ranije, kako samit ne bi propao.

Optimista sam što se tog samita tiče, ali sam pesimista jer proteklih nedelja slušam prepucavanja između Kosova i Srbije, kao i razgovore o izbornom zakonu između tri naroda u Bosni i Hercegovini, za koje smatram da se neće razumeti, ocenio je bugarski premijer.

Borisov je dodao da nije razgovarao sa Tačijem, ali je ponovio da očekuje da se naći način da se problemi prevaziđu.

Mi, politička elita na zapadnom Balkanu, moramo rešavati svoje probleme i stalno pozivam na mir. Sve ostalo je manje značajno i ako dopustimo ponovo vojni konflikt svi ćemo izgubiti, upozorio je Borisov.

Zapadni Balkan je na stolu EU i ubeđen sam u jednu stvar – Unija se zalaže za mir i prosperitet na Balkanu, rekao je on. Borisov je ocenio da Vučić ulaže ogromne napore da bi se sačuvao mir u regionu i da on, kao neko sa Balkana, poznaje Srbiju i zna koliko je to teško.

Stvarno se nadam da će i kolege na Kosovu nastaviti u istom duhu, jer provokacije i konflikti u poslenje vreme zabrinjavaju sve nas, jer rane još nisu zalečene, ukazao je
on.

Obraćam se našoj braći muslimanima, Bošnjacima, Srbima, čitavom regionu, od Grčke, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, svi na Balkanu moramo pokazati razum, jer će posledice biti samo po nas, poručio je Borisov.

Vučić je ponovio da je važno sve učiniti da se sačuva mir i stabilnost u regionu, najavljujući da će za dva dana u Nemačkoj razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel, a da onda slede susreti sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, „verovatno i sa predsednikom Emanuelom Makronom“.

Pre toga nas očekuju susreti sa grčkim i francuskim ministrima spoljnih poslova, pa susret sa Donaldom Tuskom, Brdo-Brioni proces, pa Erdogan, nabrojao je Vučić i poručio da se nada razumevanju za poziciju Srbije.

Neću da spavam, neću da pokleknem, boriću se za to, ali da mi zapovedamo velikim silama prosto nije realno, rekao je Vučić. Pošto vidimo da velike sile traže mesto konflikta, Bojko i ja se nadamo da to ne bude ovde, dodao je Vučić i ocenio da su on i bugarski premijer najviše vremena proveli u razgovorima koji nisu prijatni.

Pokušao sam da ga uverim da će Srbija učiniti sve u njenoj moći da se mir i stabilnost sačuvaju, da na zapaljive izjave i različite provokacije reagujemo strpljivo i pronađemo način da dođemo do kompromisa, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Bugarska i Srbija nemaju problema u bilateralnim odnosima, a da je trgovinska razmena dostigla milijardu evra.

Čadež: Raste obim ukupne trgovine sa BiH

Predsednik PKS-a Marko Čadež koji je u Mostaru rekao je za RTS da raste obim ukupne trgovine sa BiH i da je razmena i roba i usluga prešla dve milijarde.

„Ovo je značajno tržište za nas, rastu i investicije srpskih kompanija u BiH, otvaraju proizvodne pogone i preduzeća“, rekao je Čadež isičući da je sajam u Mostaru najveći regionalni događaj kada je privreda u pitnju.

Kompanije iz celog regiona će, kaže Čadež, razgovarati o konrektnim poslovima i novim poduhvatima.

Vučić će danas, kako je najavljeno posetiti i Trebinje.

Predsednik Srbije juče je razgovarao sa hrvatskim članom predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, sa kojim se saglasio da je ekonomska saradnja najbolji put ka očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik je obišao i radove na Sabornoj crkvi koja je porušena u ratnim sukobima pre 26 godina, a u čiju je obnovu Srbija do sada uložila 700.000 evra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari