Vučić plaši građane Olujom sa severa Kosova 1Foto: EPA-EFE/ ĐORĐE SAVIĆ

Sve učestalije izjave Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, o tome da kosovske vlasti, kako tvrdi, planiraju „nasilan upad na sever Kosova“ ili „zauzimanje teritorije“, i da se to očekuje tokom ovog leta, namenjene su građanima Srbije…

… odnosno za unutrašnju su upotrebu, sa ciljem radikalizacije prilika, uoči donošenja važnih odluka, saglasni su sagovornici Danasa iz Beograda i Prištine. Pitali smo ih kako razumeju izjave Vučića poput njegovog apela na predstavnike međunarodne zajednice da pažljivo slušaju šta govore kosovski Albanci kako bi se sprečio eventualni nasilni pokušaj upada na sever i napad na srpsko stanovništvo. „Mora svet da razume da ne može da se dogodi nova Oluja. To niko ne može da dozvoli“, rekao je nedavno predsednik Srbije.

– U trenutku kada se očekuje da donese neku odluku, Vučić sve jače radikalizuje svoje stavove i izjave u odnosu na kosovski problem. Diže se tenzija i svaki povod se koristi da se dodatno pogorša i pojača neprijateljski odnos prema narodu i vlastima Kosova – ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona napominje da je ključni problem taj što predsednik Srbije „očigledno nema viziju“.

– Aleksandar Vučić nema neku orijentaciju, nema ubeđenja. Deluje kao da ne zna šta hoće. Pritisnut je sa svih strana. Srpsko javno mnjenje je suštinski protiv rešavanja kosovskog problema, a situacija u Evropskoj uniji je, takođe, nepovoljna za nas. Trenutno, svaka teza odavde može da nađe svoj argument u EU, jer je Unija u takvoj situaciji. Postoji nekakva birokratija koja radi po inerciji, bez jasne političke volje i moći. Zato je potrebno da ovaj problem u Srbiji neko reši sa jasnom vizijom i ubeđenjem bez obzira na sve unutrašnje i spoljašne okolnosti – zaključuje Sonja Biserko za Danas.

Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, za Danas kaže da su u poslednje vreme izjave Aleksandra Vučića Vučića i Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM, frustrirane i veoma opasne za postizanje normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

– Građani severa Kosova su stanovnici države Kosovo i ravnopravni građani sa potpunim pravima kao svaki stanovnik Kosova. O kakvom upadu priča gospodin Vučić!? Kosovski organi će reagovati u svakom delu Kosova kada se krši zakon i ustav Kosova onako kako rade civilizovane i demokratske države – navodi on.

Šeholi ukazuje na to da je evidentno da je Vučić ovu frazu „upada na sever“ počeo da plasira od kada su organi istrage i tužilaštva Kosova počeli veoma detaljno da češljaju ubistvo Olivera Ivanovića.

– Taj slučaj biće i mora biti okončan tako što će činioci tog gnusnog zločina biti sprovedeni pred lice pravde. Na severu Kosova postoje kriminalne grupe koje drže kao taoce stanovnike tog dela i u tom smislu država Kosova i međunarodne snage na Kosovu će se obračunati s tim kriminalnim grupama ali nikako nekakvim upadima na sever jer država Kosovo je zainteresovana za progres i razvoj tog dela Kosova – kaže Šeholi.

Publicista i novinar Prištinskog metroa, Valjon Sila, za naš list kaže da ne veruje da se nova operacija, kao što je „Oluja“ bila u Hrvatskoj, može desiti na Kosovu.

– Kosovo od drugih zemalja regiona razlikuje jedna činjenica, a to je prisustvo KFOR-a i NATO-a. Scenariji poput „Oluja“ ili „Krim“ više može da zvuči fiktivno i za Balkansko unutrašnje-političku upotrebu. Sećate se scenarija napada u Kumanovu u Makedoniji i slučaja pokušaja ubistva Đukanovića u Crnoj Gori. Podsećam da se isti scenariji nisu desili na Kosovu, jer su se oni koji su to planirali plašili. A taj strah je upravo zbog prisustva KFOR-a i NATO-a na Kosovu – kaže Sila. On zaključuje da je igrati se vatrom na Kosovu, zbog NATO faktora politički i diplomatski izuzetno veliki rizik.

Sila: Kosovari se plaše intervencije iz Srbije

– Kada je reč o aneksiji severa, Kosovari se, takođe, plaše istog scenarija. Pod izgovorom da su lokalni Srbi na severu u opasnosti, može se desiti vojna intervencija iz Srbije. Ali i ovu zabrinutost Kosovara vidim kao nemogući scenario zbog faktora KFOR i NATO – navodi Valjon Sila za naš list. On smatra da su presednici Vučić i Tači dobri politički faktori za postizanje konačnog mira u Briselu između Prištine i Beograda, ali nisu nikakvi faktori ako neko od njih misli to da spreči posebno zbog prisustva KFOR-a na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari