Vučić posle samita u Tirani: Ne idemo u mirnije vode 1Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas posle sastanka lidera Procesa Brdo Brioni u Tirani da je jasno da se, kada je u pitanju Kosovo, „ne ide ni u mirnije ni u lakše vode“.

Vučić je rekao da je zadovoljan što se na sastanku lidera zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU „otvoreno i relaksiranije“ govorilo ali je dodao da se na današnjem skupu „videlo i čulo“ koliko ima „svakovrsnih sukoba, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i nešto šire“.

Vučić je novinarima preneo da je učesnicima samita ukazao da pitanje Kosova i međusobnih odnosa moraju da reše Srbi i Albanci.

„Ne vredi, možete da pozovete i Kolindu Grabar Kitarović i Boruta Pahora i Andžeja Dudu, sve naše prijatelje, možete da pozovete i Amerikance, sve druge… To je pitanje odnosa Srba i Albanaca, mi to moramo da rešavamo i ne postoji ta sila koja Srbiju može da natera  da se ponaša suprotno svojim nacionalnim i državnim interesima“, rekao je.

Vučić je ponovio da nema rešenja bez dijaloga.

„Rekao sam im – ljudi, uzmite se u pamet i računajte da morate da vodite razgovor, da morate da vodite dijalog, da to nije teatar…. u kojem to govorite za svoju javnost svaki dan, obmanjujući je i  pričajući bajke o nekakvom ujedinjavanju“, dodao je.

Povodom ocene da nije naišao na podršku EU u rešavanju kosovskog pitanja Vučić je ponovio da mu nije jasno zašto se kada se rešava pitanje Srba i Albanaca poziva „još 500“ drugih.

„Šta briga onog na Islandu kako ćemo mi da rešimo svoje probleme? Što njega pitate? Šta briga onog na Malti… Pravite teatar od svega da biste našli deset svojih koji će da kažu da se sa nečim ne  slažu….. Najlakše je naći razlog da budete protiv nečega“, rekao je.

On je rekao da Srbi i Albanci moraju da razgovaraju radi budućnosti.

„Srbi i Albanci će narednih 200 godina biti dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu…, ako nećemo da uredimo odnose za narednih 200 godina onda je to vrlo loše za sve nas“, naveo je.

Komentarišući rukovanje sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem na samitu u Tirani, Vučić je rekao da to ne znači nikakav pomak i da je „normalno da kad vidite čoveka, da se rukujete“.

„Pristojno je da se pozdravite s nekim, kažete ‘dobar dan’ i ‘ajd’ zdravo’ i  to je sve što možete“, rekao je.

Na pitanje zašto se samo on nije fotografisao sa predsednicima Albanije, Hrvatske i Slovenije koji su dočekivali učesnike samita, Vučić je rekao da „nema pojma“ i da se „nije bavio tehnikom“.

„Svakoga koga sretnem – rukujem se, rukovao sam se i razgovarao sa Kolindom, rukovao se i razgovarao s Pahorom, mislim i sa Metom…nemam pojma“, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari