Vučić "preskočio" EU i vezao se za Ameriku 1Foto: EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Izveštaj Evropske komisije nije čak ni suštinski primljen u Beogradu, jer nema komentara na vrlo detaljne i jasne činjenice koje se u njemu nalaze.

Uopšteni komentari koji su na granici govora mržnje su jedan deo odgovora predstavnika vlasti, ocenjuje za Danas Goran Miletić, direktor za Evropu organizacije Civil Rights Defenders, izveštaj EK o napretku Srbije ka članstvu u EU.

Drugi deo odbrane Beograda, dodaje on, od nalaza izveštaja EK je saopštavanje imena mandatara, tako da izveštaj ostaje u senci, iako je izuzetno važan za Srbiju.

– Kako to obično biva, u narednom periodu možemo očekivati spinovanje određenih delova izveštaja i njihovo predstavljanje na način na koji to odgovara vlastima. Treba očekivati da će neke jednostavnije stvari biti „popravljene“ do narednog izveštaja, ali se ne vidi trud da se nešto suštinski promeni u pogledu ključnih reformi koje se tiču vladavine prava, slobode medije, ljudskih prava i borbe protiv korupcije. Iako će biti naglašavanja delova izveštaja koji se tiču ekonomije, građani treba da znaju da bilo kakve ekonomske reforme i poboljšanje u ovoj sferi nisu moguće bez vladavine prava – ističe sagovornik našeg lista.

Prema njegovim rečima, ono što posebno zabrinjava su sve češći verbalni napadi na predstavnike EU, a sada i na poslanike Evropskog parlamenta.

– Posle novinara, aktivista, uzbunjivača, čini se da su krugovi bliski vlastima pronašli novu metu i da prikrivene ili otvorene uvrede sve češće upućuju poslanicima Evropskog parlamenta koji se bave stanjem u Srbiji. Tanja Fajon i drugi slovenački ili hrvatski poslanici uvek su zgodna meta, što uvek nalazi na odobravanje nacionalističkih krugova. Glasno ćutanje vlasti posle ovakvih napada govori samo za sebe – zaključuje Miletić.

Kako za naš list kaže Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, izveštaj EK je objektivan, međutim, dodaje on, „šta sa time mi možemo da radimo?“.

– EU već dugo primećuje sve loše odlike ovdašnjih vlasti, ali mi ništa po tom pitanju ne radimo. Većina toga je slovo na papiru bez konkretne realizacije, iako jeste konkretna realizacija to što su nam blokirali pregovore sa EU. Pitanje je, međutim, koliko je to korisno jer nas na taj način još više otuđuju od EU. Zaključujem da to i jeste cilj ove vlasti – kaže Ognjen Radonjić.

Bacanje naglaska na uzbunjivače u izveštaju, smatra Radonjić, jeste jako pozitivno.

– Iz te perspektive vidim dobre tendencije za Aleksandra Obradovića iz Krušika. Mogu da zaključim da je on sad pod njihovom direktnom zaštitom, što je dobro. Ali, što se nas tiče, bez konkretnih akcija EU, ne vidim da će se bilo šta dešavati, jer nisam primetio iskreno interesovanje Evrope za stanje demokratije u Srbije. Nema nikakvih konkretnih koraka… Takođe, očigledno je da to ovu vlast preterano ni ne zanima. Oni su otišli u Vašington da se vežu sa SAD. Ne samo da su time gurnuli prst u oko Rusiji i Kini, već i Evropi. Vučić je preskočio EU i u ovom trenutku je svoju sudbinu ali spoljnopolitičku poziciju zemlje vezao isključivo za Ameriku – kaže Radonjić.

Kada je reč o uvredljivim naslovima po tabloidima, gde vidimo da Tanju Fajon pogrdno zovu Tanja Ajfon, po ovdašnjoj starleti, sagovornik Danasa napominje da je upravo ova starleta glavna zvezda rijaliti programa.

– Ona je glavna zvezda tih tabloida… Tako da nisam siguran da li Tanju Fajon vređaju ili joj imponuju – zaključuje Ognjen Radonjić za Danas.

SSP, DS i PSG pozdravlja ocene

Proevropska opozicija u Srbiji, okupljena u jednoj koloni, uputila je pismo poslanicima Evropskog parlamenta iz redova Socijalista i demokrata i grupe Obnovimo Evropu, u kome pozdravlja ocene EK o stanju demokratije u Srbiji, a posebno probleme u izbornom procesu, prenosi N1.

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana pozdravljaju ponovljen poziv za nastavak međupartijskog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta. „Ovaj Izveštaj Evropske komisije shvatamo kao signal za uzbunu zbog erozije demokratije u Srbiji, koji je potrebno rešavati dijalogom uz posredovanje EU, kao jedinim odgovarajućim formatom za rešavanje političke krize i vraćanje Srbije na put ka članstvu u EU“, ističe se u pismu i dodaje da rezultat međupartijskog dijaloga mora biti najmanje povratak na konkurentnu demokratiju. SSP, DS i PSG su zatražili da opozicione stranke budu uključene u dijalog kao ravnopravan partner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari