Vučić razgovarao sa direktorom muzeja u Pekingu o bilateralnoj saradnji 1Foto: BETAPHOTO/Sluzba za saradnju s medijima predsednika republike/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa direktorom pekinškog muzeja Zabranjeni grad Vang Ksudongom o bilateralnoj saradnji i korišćenju kineskih iskustava i tehnologija u digitalizaciji kulturnog nasledja, saopštio je iz Predsdništva.

Vang je naglasio da je veoma privržen Srbiji i posvećen razvoju saradnje i učvršćivanju prijateljstva sa Srbijom. On je uputio poziv srpskim stručnjacima da sa kineskim kolegama rade na izučavanju tehnologija u Muzeju Zabranjeni grad.

Vučić je rekao da je poseta Vanga dodatni impuls za razvoj saradnje izmedju srpskih i kineskih inovatora i stručnjaka u razvoju novih tehnologija i rešenja za zaštitu i digitalizaciju bogatog kulturnog nasledja Srbije i Kine.

„Saradnja u oblasti kulture predstavlja most koji povezuje i zbližava narode i doprinosi boljem medjusobnom razumevanju. Vaša poseta Srbiji ima veliki značaj u smislu daljeg obogaćivanja ne samo kulturne saradnje izmedju naših zemalja, već i ukupnog strateškog partnerstva Srbije i Kine“, dodao je Vučić.

Tokom sastanka dogovorena je i razmena izložbenih postavki i eksponata Narodnog muzeja u Beogradu i muzeja Zabranjeni grad u Pekingu.

Sastanku su prisustvovali i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari