Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

On smatra da pravo rešenje za Kosovo „leži negde između naših ustupaka, albanskih ustupaka i pokušaja međunarodne zajednice da razume obe strane“.

Vučić je, na Beogradskom bezbednosnom forumu, podsetio da je prošle godine govorio, pre svega o dijalogu Beograda i Prištine i da su od tada postignuti neki važni rezultati.

Sada smo predložili unutrašnji dijalog, pozvali smo predstavnike svih delova društva, jer smatramo da moramo razgovarati jedni sa drugima, da svoje zahteve približimo realnosti i da od druge strane tražimo da učini isto, rekao je Vučić.

Drugačije, smatra on, imaćemo ovaj zamrznuti konflikt narednih 10, 15, 50 godina, a nemamo vreme za gubljenje ako mislimo o budućnosti.

To kažem, imajući na umu sve predrasude, pristupe, govorim o nama, bez pominjana druge strane. To će biti težak proces za nas, politički veoma skup proces, ali to će biti nešto važno za budućnost, ne samo Srbije, već regiona, predočio je Vučić.

Ne stidim se, naglasio je Vučić, da kažem da dolazim sa Balkana, koji je raznolik ne samo po ljudima, beć i drugim stvarima i imamo mnogo da ponudimo Evropi i svetu i svima će biti bolje ako sarađujemo.

Vučić je rekao da je razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić, pa će Vlada Srbije obezbediti sve tehničke uslove za unutrašnji dijalog.

Bićemo pažljivi, saslušaćemo sve i uveren sam da u konstruktivnom dijalogu budemo hrabri i izađemo sa predlozima pre građane. To je važno, od najvećeg značaja, da bude sadržine, bez praznih reči i političkog marketinga, predočio je Vučić.

Pravo rešenje leži negde između naših ustupaka, albanskih ustupaka i pokušaja međunarodne zajednice da razume obe strane, ne da gleda samo svoje interese. To mora biti od koristi za građane koji žive na Kosovu, Srbe i Albance, Beograd i Prištinu, rekao je Vučić.

Govoreći o pitanje Katalonije, Vučić je rekao da „Srbija nije čula odgovarajući odgovor i moj skroman savet EU i međunarodnoj zajednici da ne ostanu nemi kada se postavlja to pitanje“.

Ono što smo čuli do sada bolje da nismo čuli. Objašnjenja koja su beskorisna, netačna, kojima se ljudi i ne smeju već su pobesneli zbog njih. U isto vreme, mi kao odgovorni političari, ozbiljni ljudi, ne smemo podizati očekivanja svojih građana posle slučaja Katalonija, predočio je on.

Vučić je ocenio da se Srbija ne može porediti sa većim i jačim državama koje su u boljoj poziciji nego što je ili će biti Srbija.

Govoreći o regionu, Vučić je naglasio da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i integritet Republike Srpske unutar BIH.

Imao sam pre dva dana razgovore sa Bakirom Izetbegovićem i ja bih, istakao je Vučić, predložio drugačiju trasu autoputa, ali prihvatiću ono što su oni odlučili i povezaćemo Srbiju i BIH kako oni žele.

Počeli smo razgovore o zajedničkim granicama i verujem da ćemo do kraja godine to pitanje rešiti, jer još tri odsto teritorije nije rešeno, rekao je Vučić i najavio da će sutra uveče o tome razgovarati sa Draganom Čovićem,.

Vučić je napomenuo da će ohrabrti Vladu Srbije da nastavi kreiranje regionalne ekonomske zone, koja bi posle pet godina u narednoj fazi mogla da preraste u carinsku uniju.

Srbija ima najviše investitora od svih ostalih u regionu, a ni to joj nije dovoljno. Ako ovo učinimo, relaksiraćemo zajedničku trgovinu i uštedeti od sedam do 10 odsto prihoda, naglasio je on.

Vučić je ocenio da je ove godine, posle govora na forumu, manje optimističan nego prošle godine, jer se sve posledice nestabilnosti u Evropi i svetu najlakše mogu videti na Balkanu.

Zahvaljući učesnicima foruma, Vučić ih je pozvao da ne zaborave na Balkan, jer je mnogo stvari tu počelo, a nije siguran da su sve završene.