Vučić sa Makronom o Kosovu i EU 1Arhiva Foto: EPA-EFE/ KOČA SULEJMANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas (utorak) sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, na marginama Pariskog mirovnog foruma, čiji je Makron domaćin.

Forumu, koji je sinoć trebalo da počne svečanom večerom za svetske lidere, prisustvuje i kosovski predsednik Hašim Tači, koji je takođe najavio susret sa francuskim liderom.

Ni Vučićevi ni Tačijevi saradnici nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa da li je planiran i razgovor njih dvojice, dok diplomate tvrde da je „moguć kraći sastanak“ srpskog i kosovskog lidera, uz prisustvo Makrona i nekoga od predstavnika EU. Očekuje se da među učesnicima Foruma budu i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Podsetimo, prvi Forum održan je prošle godine u francuskoj prestonici, u okviru obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu. Na centralnoj ceremoniji kod Jelisejske palate okupljeni su bili svetski lideri, a Tači je sedeo u drugom redu, „tik“ iza ruskog predsednika Vladimira Putina, dok se Vučić nalazio na znatno udaljenijoj poziciji.

Diplomate za Danas nezvanično navode da će dve teme biti na agendi Vučićevog razgovora sa Makronom – briselski pregovori Beograda i Prištine, i francuski veto na početak pregovora o pridruživanju Albanije i Severne Makedonije EU.

„Taj veto je izazvao ozbiljnu ljutnju i razočaranje širom Zapadnog Balkana. Predsednik Vučić je s pravom zabrinut da Makronovo „ne“ nagoveštava zastoj u celom procesu proširenja, što će, naravno, usporiti napredak Srbije. Za Makrona ovo je komplikovana situacija, budući da se Francuska tradicionalno smatra snažnim saveznikom i prijateljem Srbije. On sada mora ne samo da uteši Vučića i uveri ga u podršku Francuske, već i da objasni svoje bojazni u vezi sa „ugroženom kohezijom“ EU. Takođe, Makron će se na sastancima i sa Tačijem i sa Vučićem baviti zastojem u pregovorima Beograd-Priština. Vučić i Tači će se, bez sumnje, međusobno kriviti za nedostatak rezultata, ali u slučaju Vučića Makron će ponovo naglasiti da bez postizanja održivog sporazuma, koji će biti prihvatljiv za obe strane, neće biti ostvarene težnje Srbije o članstvu u EU“, ističu naši izvori.

Predsednik Srbije je prekjuče izjavio da je njegov susret sa francuskim predsednikom „možda nikada važniji“, kao i da očekuje da dobije od njega podršku za inicijativu „mali Šengen“, ali i da se informiše o o novoj metodologiji koju Makron predlaže u vezi sa proširenjem EU.

– NJegove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao kao što drugi rade. Tražiću od njega i moliću za podršku (za mini Šengen) jer ako to budemo imali stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši. Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom, izjavio je Vučić za RTS.

Hašim Tači je putem Tvitera izvestio javnost da se nalazi u Parizu, radi učešća na Mirovnom forumu. On je poručio da će razgovarati sa Makronom o „najnovijim zbivanjima u regionu i u Evropi“. „Francuska može da odigra odlučujuću ulogu u predstojećem procesu konačnog mirovnog rešenja između Srbije i Kosova i uzajamnom priznanju“, tvrdi Tači.

Obraćanje na skupu Uneska

Kako je najavljeno, predsednik Srbije će u francuskoj prestonici boraviti do srede. On će se poslednjeg dana posete obratiti učesnicima Generalne konferencije Uneska, i sastati sa generalnom direktorkom te organizacije Odri Azule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari