Vučić: Sanjamo mir, prosperitet i razvoj, ali nema preče stvari od slobode 1Foto: Beta /Slobodan Miljević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija u prošlosti imala mnogo ratova i da je počela da sanja mir, prosperitet i razvoj, i čini sve da taj san ostvari, ali da svima govori da nema veće vrednosti i preče stvari od slobode i da neće dozvoliti ugrožavanje nezavisnosti i suverenosti.

„Nikome nećemo da dozvolimo da ugrozi našu nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost i pravo da odlučujemo o svojoj budućnosti“, rekao je Vučić na svečanom otvaranju 141. skupštine Interparlamentarne unije obraćajući se delegatima iz oko 150 zemalja.

On je kazao da je Srbija vratila pravo da samostalno odlučuje i da se ne pitaju samo velike sile i da neće stati sa tim, da će čuvati i štiti pravo da bude „svoj na svome“ i da je najbolji primer za tako nešto zasedanje IPU jer je bez prepreka bilo moguće jedino u Srbiji.

„U ostalim zemljama postoje blokade nekakve za pet ili deset zemalja, kod nas u Srbiji nema prepreka ni za koga od vas koji dolazite iz različiti delova sveta, jer mi smo slobodna, nezavisna, suverena zemlja, koja sama vodi svoju politiku i koja hoće da gradi prijateljstvo sa svima vama zato dobrodošli u Srbiju“, rekao je Vučić parlamentarcima.

On je kazao da je ponosan što su predstavnici IPU u Beogradu, jer je taj skup kome prisustvuje 2.000 članova iz skoro 150 parlamenata danas jedan od najznačajnijih među događajima u savremenoj istoriji.

 

„To pokazuje ne samo uticaj Interparlamentarne unije već i koliko je malo potrebno da se ostvare veliki snovi dva čoveka Francuza Frederika Pasija i Engleza Vilijama Rendala Kremera, iz zemalja koje su toliko puta ratovale, a koji su tražili način u uzburkanoj Evropi da ratovi prestanu i odlučili da ujedine snage i stvore ovo telo od izuzetnog značaja“, rekao je Vučić.

On je kazao da su parlamentarci ti koji mogu i moraju da sanjaju drugačije snove, bez obzira koliko su prepreke velike i interesi nečiji i istakao da svet dijaloga i kompromisa i mira jeste moguć.

„Reč po reč, sastanak po sastanak, ubedjivanje bez prestanka, upornost i posvećenost jesu bili jedini način da osiguramo svet u kome živimo“, istakao je predsednik Srbije.

On je kazao da u svetu ipak ne važe ista pravila za sve, da neretko odlučuju oni najveći „sa statusom božanskih nacija“, a da su mali narodi ponekad uskraćeni za pravdu i novac i razvoj.

„Čini se da ostajemo odsečeni od ostataka sveta i izolovani, ali danas i sa pravom mogu da konstatujem da se slobodarski deo sveta budi i oseća da su nezavisnost, suverenost i samostalno odlučivnje o ključnim pitanjima nešto za šta moramo da se borimo i izborimo“, rekao je Vučić.

Svečanost je počela intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“, a prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Vučić: Sanjamo mir, prosperitet i razvoj, ali nema preče stvari od slobode”

 1. Ne znaš ko je nudio podelu Kosova i Metohije kao tzv. kompromis?
  Sad pred izbore, ućutao si privremeno i govoriš o suverenitetu.
  Posle izbora ćeš opet.
  Ali nećeš imati legitimitet da radiš šta hoćeš.

  • Svi problemi moraju da se rešavaju na globalnom nivou nema samo Srbija problem,nadam se da ćemo čuti pametne predloge za rešavanje globalnih problema. Japan mora da raseli 7,5 miliona ljudi.

  • Lepo je da su 178 zemalja (među njima i Srbija) članice IPU koja je osnovana 1888, da bi promovisala mir i demokratiju na bazi liberalnog internacionalizma. Nažalost, danas ova organizacija nema standarde za članstvo i pruža legitimitet mnogim diktatorskim režimima, po mišljenju Sjedinjenih američkih država (koje nisu članica IPU). A Beograd ako je stvarno ponosan grad, trebalo je kao domaćin da se potrudi da makar Trg republike poploča za godinu dana (po teško objašnjivoj ceni od 10 miliona evra) i ne da hapsi uzbunjivača pored važećeg Zakona o zaštiti uzbunjivača.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.