Vučić: Srbi ne treba da učestvuju u kosovskim snagama 1Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sve oko rešavanja pitanja Kosova ići vrlo teško i da je bolje da sporazum bude postignut, nego da ne bude, kao i da sve što bude urađeno mora da ide na referendum.

 „Šta god da uradimo mora da ide na referendum i kakve god da ustavne promene donosimo moraju da idu na referndum“, rekao je Vučić novinarima posle obilaska fabrike „Teleoptik“ u Zemunu.

Vučić je kazao da je njegov stav da Srbi ne treba da učestvuju u Kosvskim snagama bezbednosti, a za odluku Crne Gora da pošalje vojnike na Kosovu rekao je da nije prijateljski čin.

On je izjavio da mu ne pada na pamet da raspisuje referendum ako Srbija ne „bude imala značajno više od onoga što ima danas“.

Međutim, kako je rekao, u ovom trenutku ne zna šta bi predložio narodu.

Da bi narod o nečemu odlučivao, mi nešto moramo da mu predložimo, a ja u ovom trenutku ne znam šta bih predložio. Ako nekad budemo imali što da predložimo, narod će o tome da odlučuje, rekao je.

Ja ću da izađem sa našim predlogom i neću uopšte da se krijem. Hoće li to da prihvati čak i moja stranka, pa teško, hoće li to da prihvati javnost u Srbiji i odgovorni ljudi, hoće, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da se ponaša odgovorno i da brine o budućnosti.

Hoću da ponudim ono što je najbolje i od čega znam da ne možemo da imamo više, a onda Srbi neka odluče, neka kažu hoćemo, iako tu ništa ni lepo ni radosno nema, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je odgovorio i na pozive da podnese ostavku.

„Ja da podnesem ostavku zato što su ovi proglasili nezavisnost, a naša Vlada i predsednik su ćutali i podržali presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu. Nije problem, ako ćete vi išta više da donesete“, poručio je Vučić.

On je izjavio da je njegov stav da Srbi ne treba da učestvuju u Kosvskim snagama bezbednosti.

Kažu da mi vršimo pritisak, ako je pritisak to što kažemo da ne bismo voleli da Srbin puca na Srbina, jer čemu će ta vojska da služi, da neće da napadnu Albaniju ili Albance u Makedoniji ili Albance u Crnoj Gori? To jedino ima smisla ako bi krenuli protiv Srba i Srbije. Ako je to što govorim pritisak, zovite kako hoćete, kazao je Vučić.

Za odluku Crne Gore da pošalje vojnike na Kosovu, rekao je da nije prijateljski čin.

Podsetio je da mu je tokom nedavne posete Beogradu crnogorski premijer Duško Marković rekao da razume koliko je za Srbiju bolan proces Kosovo i da će Crna Gora, svaki put kada donosi odluke u vezi sa tim pitanjem, uzeti u obzir interese naše strane.

Nisu nas pitali, ali oni su suverena država i imaju pravo na to, a to što će tamo jedan ili dvojica da rade je bezveze, ništa ne znači sem da ispune zadatak koji su dobili od NATO, zaključio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je u nekoliko navrata političke protivnike nazvao „lopužama“ i „kretenima“ koji su odgovorni za kosovski problem, uz ocenu da će svi da se ujedine protiv njega, a imenovao je Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Sašu Jankovića, Boška Obradovića, Milana Stamatovića i Dušana Petrovića.

Rekao je i da je gledajući fudbalsku utakmicu četvrtfianala prvenstva sveta Rusija – Hrvatska navijao za Rusiju, jer nije imao nijedan razlog da navija za ruske protivnike, dodavši da će za Rusiju navijati i idućih 1.000 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari