Vučić: Amerika da poštuje Srbiju onako kako Srbija poštuje Ameriku 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Srbija mora da stremi što boljim odnosima sa SAD, „velikom, najvećom silom“, da gledamo kako da što više dobijemo za svoj narod, a što manje izgubimo u tim odnosima, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, na otvaranju izložbe „Kraljevina Srbija i SAD“ povodom 100 godina od Srpskog dana u Vašingtonu, rekao da očekuje od SAD da razumeju da Srbija ne može da da više od onog što su njeni interesi i da „Amerika poštuje Srbiju onako kako Srbija poštuje Ameriku“.

„Nadam se i verujem da će Amerika poštovati suverenitet, nezavisnost i slobodu srpskog naroda i države onako kao što mi cenimo slobodu, snagu i nezavisnost Amerike, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je potrebno da Amerika poštuje Srbiju onako kako Srbija poštuje Ameriku.

Vučić je, na otvaranju izložbe „Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke države“, kojoj je prisustvao i ambasador Kajl Skat, rekao da srpski narod treba da teži da ima što bolje odnose sa tom najvećom silom.

Da nastojimo da dobijemo najviše što se može za Srbiju i srpski narod i da probamo da izgubimo najmanje što moramo u tim odnosima, rekao je Vučić.

Vučić očekuje da Amerika razume da Srbija ne može da pruži više od svojih interesa.

Prema njegovim rečima, Amerika može da pomogne tako što će, kao što je počela da radi, „hteti da nas čuje i to kao ravnopravne sagovornike“.

Pominjući prethodnih teških trideset godina u odnosima dve države, Vučić je rekao da Srbija svoje greške ispravlja prema drugima ne očekujući reciprocitet, a „šta će Amerika
sa svojim greškama pitanje je za njih“.

Navodeći da je ovo možda vreme za ponovno upoznavanje, Vučić je pomenuo rečenicu oskarovca Stiva Tešića da krivac izgleda manje kriv kad ga upoznate.

Ne možemo biti jedni drugima krivi za sve, rekao je Vučić, navodeći i da se neke stvari ne mogu obrisati.

Ambasador Skat je naglasio da izložba pokazuje da Amerika srpski narod vidi kao dugoročnog prijatelja, podsetivši na Prvi svetski rat kad je sprska zastava istaknuta na Beloj
kući.

Amerikanci su prepoznali svoju ljubav prema slobodi u borbi srpskog naroda za slobodu, izjavio je Skat. Prema njegovim rečima, Amerika danas pomaže Srbiji u njenim reformama i težnji ka Evropskoj uniji, kao i u naporima da se održi mir i stabinost u regionu.

Ovo je izložba prijateljstva i bliskosti, rekao je Skat na izložbi u Arhivu Srbije, koja sadrži originalna dokumenta, fotografije, izvode iz ondašnje štampe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari