Vučić i Mogerini Foto: Tviter/Maja Kocijančić

Teškoće ostaju, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posle, kako je navela, nekoliko rundi odvojenih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem danas u Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi posredstvom EU.

Mogerini je u saopštenju navela da su na sastancima sa obojicom predsednika, u bilateralnoj formi, na stolu bila sva pitanja i da teškoće opstaju.

„Verujem u punu privrženost oba predsednika da nastave proces i da postignu u narednim mesecima zakonski obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu sa međunarodnim pravom“, istakla je Mogerini.

Ona je najavila da će novu sednicu dijaloga na visokom nivou zakazati u Briselu pre ministarske nedelje Generalne skupštine Ujedinjenjenih nacija, krajem ovog meseca, kako bi dve strane privolela da zajedno napreduju u radu na sadržaju sporazuma.

Nakon sastanka između Vučića i Mogerini, koji je trajao više od dva sata, i dalje se ne zna da li će Vučić posetiti Kosovo i Metohiju.

Kosovska delegacija i dalje je u sedištu evropske diplomatije

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je izjavio da nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog. Kako je Đurić rekao

Vučić je Mogerini „upoznao sa svim lažima Prištine prethodnih dana“, što je i razlog zašto se neće danas sastati sa kosovskom delegacijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu, ali ne i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Podsetimo, za danas je bio zakazan sastanak Vučića i Tačija, a službe EU su ranije saopštile da se očekuje posvećeniji rad na postizanju dijaloga. Danas se najpre bkosovski predsednik Hašim Tači sastao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, a zatim i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas ranije za RTS da će predsednik o drugim sastancima, u okviru dijaloga sa Prištinom, naknadno odlučiti. Poslednji sastanak dve delegacije održan je 18. jula. 

http://

Đurić: Nema uslova za nastavak dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da „nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog u Briselu“.

Kako prenosi N1, on je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio visoku predstavnicus Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini „sa svim lažima Prištine prethodnih dana“, što je i razlog zašto se neće danas sastati sa kosovskom delegacijom.

Obaveza EU je bila da obezbede uslove za dijalog, dodao je Đurić.

Đurić je naveo i da su u predsednikovom timu podeljena mišljenja oko toga da li Vučić treba da ide na Kosovo.

„A ako bude išao sigurno će posetiti jezero Gazivode“, poručio je Đurić.