Vučić: Susret sa Kurtijem žestok, branio sam interese Srbije 1Foto: Instagram/ Budućnost Srbije / printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Minhenu da ne vidi mogućnost postizanja kompromisa sa Prištinom tokom ove godine, a za najavu kosovskog predstavnika Hašima Tačija o postizanju finalnog sporazuma do kraja godine rekao da su to „njihove igre“ u koje „ne želi da ulazi“.

„Ne vidm kako bi to moglo da buder rešeno, ali bih voleo da vidim moguićnost kompromisa“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije posle okruglog stola o bezbednosti na Balkanu na kome je učestvovao zajedno sa novim premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Vučić je, komentarišući današnje aktivnosti, rekao da je „bilo žestoko“ ali da se borio „za interese srpskog naroda“ i da je ponosan što je govorio istinu.

„Bilo je mnogo američkih predstavnika, premijera evropskih zemalja i regiona. Moje je bilo da odgovorim istinom na nečije potcenivačke tvrdnje. To je suština ovoga što radim i za šta se borim“, rekao je Vučić za RTS.

On je prognozirao kako će „biti mnogo problema zbog neodgovornosti pojednih predstavnika Prištine“ i ocenio kako je neverovatno „u kom filmu neki ljudi žive“ i da ih treba „vratiti u realnost“.

Komentariući učešće za okruglim stolom i, praktično prvi, zvanični susret sa novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je rekao kako mu je bilo važno da sagleda „međualbnske i unutarprištinske odnose“.

„Čini mi se da sam uspeo dobro da vidim“, rekao je Vučić i naglasio da Srbija neće menjati strategiju, ali će dopbro pripremati taktiku. „Neogovornost se nikada ne isplati. Izračunaćemo šta je najbolji pristup za našu zemlju“, rekao je Vučić, ocenivši kako „stepen njihove neodgovornosti može dati neku vrstu prednosti našoj strani“.

Povodom izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija da je do kraja godine moguć konačan sporazum Beograda i Prištine, Vučić je rekao da ne vidi kako bi to moglo da bude rešeno, ali bi „voleo da vidi mogućnost kompromisa“. „Razgovramao sa Amerikancima, Nemcima, Rusima, sa svima.

Nemamo plan i predlog“, rekao je Vučić, navodeći kako „ne želi da nagađa“ niti mu pada na pamet da puni novine neodgovornim izjavama. Vučić je ocenio da je današnje pismo o namerama za uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine od velikog ekonomskog značaja, naročito za srpski narod na Kosovu jer će „lakše dolaziti u Srbiju“.

On je odbacio optužbe da je današnje potpisivanje „neko priznanje Kosova“, naglasivši da je to pismo o namerama. „Sve je urađeno u skladu sa našim zahtevima. Vodimo računa o svakoj sitnici. Želimo da budemo deo sveta, da idemo dalje“, rekao je Vučić.

On je naglasio kako je Srbija „izgubila mnogo“ zbog prištinskih taksi i da je to znatno uticalo na rast državne ekonomije. „Bili bismo najsuspešniji u Evropi po rastu ekonomije, a sad smo treći ili četvrti samo zbog taksi“, rekao je Vučić, tvrdeći da će Priština ukinuti carinske tarife. „Mislim da će oni da ukinu takse i da ćemo da nastavimo dihjalog“, prognozirao je Vučić.

Na pitanje ko bi mogao predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Vučić nije imao direktan odgovor.

„Nisam siguran da to neće biti Miroslav Lajčak“, rekao je predsednik Srbije za RTS, sumirajući aktivnosti na konferenciji obezbednosti Zapadnog Balkana u Minhenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari