Zeman se izvinio Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se danas Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine, ocenivši da je to bila greška i gore od zločina.

Predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se danas Srbiji za NATO bombardovanje 1999. godine, ocenivši da je to bila greška i gore od zločina.

Voleo bih da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. To me sve vreme mučilo. Ovom molbom da se oprosti, rešio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa, rekao je Zeman novinarima posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je objasnio da je kada je počelo bombardovanje, Češka bila tek nekoliko nedelja članica NATO i zato nije mogla da nađe neku državu koja bi je podržala u protivljenju napadu na Srbiju.

Vučić je poručio da srpski narod nikad neće zaboraviti izvinjenje Zemana i „ta zahvalnost nikad neće prestati, ni njemu lično ni bratskom srpskom narodu“.

Kako je naglasio, srpski i češki narod do sada su bili prijateljski, a od danas su bratski.

Vučić je ocenio da je Zeman hrabar čovek, koji se ne dodvorava nikome i da mu je, kada je video koliki je ugled predsednika Češke u Kini, azijskim, afričkim i južnoameričkim zemljama, pomalo zavideo na tome.

On je najavio da će Zeman do kraja godine posetiti Srbiju i da se tada očekuje otvaranje „Češke kuće“ u Beogradu, a da će država u međuvremenu rešiti komplikovane imovinske probleme, jer je zgradu oduzela vlast šezdesetih godina prošlog veka.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Vučić je ukazao da je robna razmena Srbije i Češke, koja je prošle godine bila 1,2 milijarde evra, u prva tri meseca ove povećana za 18 odsto, a može se bočekivati da dosstigne i 1,4 milijarde.

Predsednici će danas razmeniti i visoka državna odlikovanja.

Poseta predsednika Srbije prva je zvanična poseta na nivou predsednika u Češkoj od izbijanja pandemije kovida-19.

U sredu će o ekonomskoj saradnji, pitanjima Zapadnog Balkana i borbi protiv pandemije kovid-19 Vučić razgovarati sa češkim premijerom Andrejom Babišom, saopštila je Babišova kancelarija.

Odvojeni susreti čekaju i ministre u pratnji predsednika Vučića sa češkom ministarkom finansija Alenom Šilerovom i ministrom industrije, trgovine i saobraćaja Karelom Havličekom.

Kako je ranije saopštio Vučićev kabinet, on će danas imati odvojene sastanke sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, zatim sa predsednikom donjeg doma parlamenta Radekom Vondračekom, kao i sa predsednikom Senata Češke Milošem Vistrčilom.

Vučić će se sutra sastati sa premijerom Češke Andrejem Babišom, a tokom dvodnevne posete Pragu predviđeni su sastanci i sa privrednicima.

Predsednik Srbije putuje u Prag iz Brisela gde je u ponedeljak razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vučić: Zeman je možda prvi ali ne i poslednji predsednik koji će se izviniti za bombardovanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsednik Češke Miloš Zeman možda prvi, ali ne i poslednji lider jedne zemlje koji će uputiti izvinjenje srpskom narodu zbog NATO bombardovanja 1999. godine.

Odgovarajući na pitanja novinara u Pragu, Vučić je ocenio da Zemanovo izvinjenje kao predsednika Češke ima „ogromnu“ težinu, jer dolazi od „vrhunskog intelektualca“ i „legendarnog političara koji se ne plaši da iskaže drugačije stavove od popularnog javnog mnenja“.

„To je čovek koji je dva puta na svoje ime pobedio na izborima u Češkoj, koji uživa ogroman ugled u svetu. Mislim da ne postoji ništa važnije nego da se kaže da možda jeste prvi, ali da nije poslednji predsednik koji će uputiti izvinjenje, a to su upravo njegove reči. Siguran sam da će u budućnosti biti mnogo onih koji će smeti da kažu ono što je danas izgovorio Zeman“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je od predsednika Češke dobio podršku za nastavak dijaloga sa Prištinom.

„Upoznao sam ga sa našom željom da dođemo do kompromisa, ali i da je za tango potrebno dvoje. Mi ne tražimo da dobijemo sve, već samo pravdu i mogućnost da ne izgubimo sve, a da drugi dobije sve. Mislim da je to više nego fer“, rekao je Vučić.

Dodao je da su mu češki zvaničnici potvrdili da će „najsnažnije“ podržati evropski put Srbije.

Zemana u Češkoj podsećaju da je upravo on odobrio bombardovanje SR Jugoslavije

Današnje izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana srpskom narodu za NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine češki zvaničnici tumače kao izvinjenje u lično ime, a ne izvinjenje češke države i, kao i mediji, podsećaju da je upravo Zeman kao tadašnji češki premijer dao zeleno svetlo da savezničke bombe padnu na Srbiju.

„Izjava predsednika je u njegovo ime. Politika u širem regionu Zapadnog Balkana je komplikovana. Potrebno je voditi dugoročni dijalog da se reši ne jedna, nego desetine, ako ne i stotine nepravdi. Za mene je sada ključno kako su danas sjajni odnosi sa Srbijom na ekonomskom i političkom nivou“, reagovao je šef češke diplomatije Jakub Kulhanek na Zemanovo izvinjenje.

On je za privatnu češku televiziju CNN Prima njuz posebno istakao da ceni kolike su zasluge upravo predsednika Zemana za današnje dobre odnose sa Srbijom.

Zeman je pre nekoliko godina već govorio o tome da smatra da je bombardovanje SR Jugoslavije bila greška, a danas je odlučio da lično, u svoje ime, javno zamoli srpski narod za oproštaj.

Zeman je podsetio da je Češka u vreme kada se odlučivalo o bombardovanju, bila tek kratko u NATO, ali je naglasio da to ne može biti opravdanje, i da je to što se Češka, odnosno njegova vlada, nije usprotivila bio manjak hrabrosti.

„Ovim izvinjenjem i molbom za oproštaj oslobodio sam se dugogodišnje traume, zato što pokajanje oslobađa“, kazao je danas Zeman posle razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić: Niko nema pravo da ugrožava manastir Visoki Dečani

Vondraček izdvojio Srbiju kao broj jedan za proširenje EU

Predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček izjavio je danas da je Srbija za Češku broj jedan u proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan koje zvanični Prag ma ko bio na vlasti dugoročno i dosledno podržava.

On je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je potvrdio da je dugoročno i dosledno zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan pri čemu je Srbija za Češku broj jedan.

„Bila bi naš prirodni partner i saveznik u okviru Unije. Imamo mnogo toga zajedničkog npr. poštujemo tradicionalne vrednosti, zbog iskustava sa totalitarnim režimom osetljivi smo na slobodu govora“, rekao je Vondraček.

Šef donjeg doma češkog parlamenta u saopštenju nakon sastanka sa predsednikom Srbije ocenio je da je Srbija u poslednje vreme napravila značajne korake kada je u pitanju pravna država tako da on od Evropske komisije očekuje povoljnu reakciju.

Vondraček, inače poslanik vladajuće stranke ANO premijera Andreja Babiša, čestitao je predsedniku Vučiću na tome kako je Srbija uspešno savladala vakcinaciju protiv kovid-19.

Prvog dana posete predsednika Srbije Pragu publicitet u češkim medijima dobilo je uglavnom samo izvinjenje predsednika Zemana srpskom narodu za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, koje je on kao tadašnji premijer Češke odobrio.

Češki mediji prenose i reakcije čeških političara na to Zemanovo lično izvinjenje a ne u ime države, pošto na konferenciji za novinare nakon sastanka Zemana i Vučića nije postojala mogućnost da novinari postavljaju pitanja.

Prvi dan dvodnevne posete Pragu predsednik Srbije završava večerom u Senatu češkog parlamenta sa predsednikom Senata Milošem Vistrčilom i nakon toga susretom sa srpskom dijasporom u Češkoj u ambasadi Srbije u Pragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari