Vučić uručio Handkeu orden 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas austrijskom piscu Peteru Handkeu Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena i zahvalio mu za sve što čini za Srbiju.

Vučić je rekao da je srećan srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Handkea.

„Našem narodu bolji nikada nisu bili potrebni. Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno“, rekao je Vučić i dodao da svaki put kada želi da razume nevolje srpskog naroda na Kosovu posegne za nekom od Handkeovih knjiga.

„Prihvatajući naš orden pisac čini veliku čast Srbiji i mnogo mu hvala na tome. Dodeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu“, rekao je Vučić, preneo je pink.rs.

Handke je rekao da nije bio spreman da će primiti ovako važan orden i da mu je samo rečeno da će se sastati sa predsednikom Srbije i popiti kafu, pa nije spremio nikakav govor, dodavši da je to odraz njegovog života i da često nije spreman ni za šta.

„Kada pomislim na Srbiju uvek pomislim na Belog anđela iz Mileševe. Imam jednu kopiju kod kuće i kad god se setim Srbije pogledam tu kopiju koja pokazuje na prazan grob, što pokazuje da se Isus vaskrsao, da je grob prazan. To me uvek navodi na razmišljanje i kontemplaciju. Uvek se po lepom sećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu“, rekao je Handke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari