Vučić uručio Sretenjska odlikovanja 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se danas, kada su srpske institucije u regionu ugrožene i preti se opstanku Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i opstanku srpskog identiteta u BiH, mora biti postojan i snažan i reći „da rat za nas nije opcija, već da su naši izbori samo mir i saradnja“.

On je, na dodeli Sretenjskih odlikovanja, upozorio da, istovremeno, za Srbiju ni kapitulacija nije mogućnost i da će Srbi, gde god da žive, moći će da očekuju pomoć svoje države.

Srbija će postojati i opstajati zajedno sa svojim narodom i da nikada se neće stideti srpskog roda, istakao je Vučić. Govoreći o začetku moderne srpske države, Vučić je konstatovao da je u revolucijama najteže napisati njihov kraj, a Srbija je to uradila na najlepši način, donošenjem Sretnjskog ustava 1835. godine, koji je bio i „jedan od najliberalnijih po pitanju svetskih i evropskih vrednosti“.

Srbija se, prema njegovim rečima, danas ne stidi svog imena ni identiteta, ni prošlosti i onih koji su je „junačkom krvlju gradili“.

Vučić je naglasio da za Srbiju danas za Srbiju neuspeh ne postoji kao opcija, a da se pojam slobode odnosi na ceo srpski narod u regionu.

On je ukazao da je potrebno da se uradi sve što je moguće da se sunarodnici iz sveta vrate u Srbiju, jer od nje „nema ni lepše ni bogatije zemlje“.

Među odlikovanima povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja su pojedinci, institucije i udruženja u oblasti kulture, medicine, privrede, sporta, nauke, diplomatije.

Orden Republike Srbije na lenti je dobio predsednik Češke Miloš Zeman, dok je književnik Peter Handke je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena. Sretenjski orden prvog stepena dobili su akademik Dušan Kovačević, Bogoslovija iz Sremskih Karlovaca, Medicinski fakultetu u Beogradu, Sportsko društvo „Radnički“ i Pravoslavno-hrišćanskoo sestrinstvo „Sveta Lidija“.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobio je David Vujić, poslednji preživeli član grupe koja je radila na svemirskom programu SAD „Apolo“ – „srpske sedmorke“. Vojna akademija i Peti bataljon Vojne policije odlikovani su Ordenom belog orla sa mačevima prvog stepena. Sretenjski orden drugog stepena dobili su Treća beogradska gimnazija, Gimnazija Leskovac i Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ iz Niša. Tehničko-remontni zavod „Đurđe Dimitrijević – Đura“ dobitnik je Ordena belog orla sa mačevima drugog stepena.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su list Politikin zabavnik, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, Istorijski arhiv Beograda, list „Jedinstvo“ i kulturno-umetničko društvo „Gradimir“ iz Beograda.

Isti orden pripao je i reditelju Đorđu Kadijeviću, književniku Milovanu Vitezoviću, arheologu Marku Popoviću, Narodnom muzeju u Leskovcu i Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici. Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su profesori Jovan Hadži-Đokić i i Lazar Davidović.

Orden srpske zastave trećeg stepena dobili su Kipros Ilijadi i Viktor Ruhotas, dok je Ordenom belog orla sa mačevima trećeg stepena odlikovana Vojna gimnazija. Zlatnim medaljama za hrabrost odlikovani su pukovnik pilot Zoran Lunić, En Pešić i Slavoljub Stojanović. Zlatne medalje za zasluge dobili su admiral Anri Lakaj, Mira Banjac, Nikola Pilić, Kosta Antić, Radoslav Graić, Ivana Đuretić, Stane Ribić, Zoran Đerić, Humanitarna organizacija „Stara Raška“, Nebojša Kuzmanović, Novica Sovrlić i Janko Brajković. Dobitnici iste medalje su i Tomislav Marenović, Uroš Dojčinović, Vitalij Viktorović Solonjecki, Željko Dimitrijević, posthumno Šaban Šaulić, Zorica Crnogorac, Ljiljana Premtić, Milan Grujić, Slađana Zarić, Ljiljana Nikšić, Dragan Aleksić, Miloš Marjanović i Janko Đorđević.

Dodeli odlikovanja prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog i crkvenog kora i javnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari