Vučić: Uz Lazara, Vojska Srbije će dobiti i vozilo Lazanski 1foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Naredno višenamensko vojno vozilo koje domaća industrija bude proizvela za potrebe Vojske Srbije biće nazvano po preminulom ambasadoru Miroslavu Lazanskom, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, Vučić je rekao da je to već dogovoreno sa kompanijom Jugoimport SDPR.

Vučić je ponovo izjavio saučešće zbog smrti Lazanskog i ocenio da je danas veoma težak dan za Srbiju.

Novinar i ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski iznenada je preminuo jutros u 71. godini u Beogradu.

Vučić: Nametnute odluke nisu dobre ni za koga u BiH

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, da nametnute odluke nikada nisu dobre i da sve što se odlučuje u Bosni i Hercegovini (BiH) treba da bude doneto u interesu i saglasju tri naroda koji tamo žive.

„To je suština i duh Dejtonskog sporazuma. A ne nametanje rešenja“, rekao je Vučić povodom odluke nedavnog visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

On je izrazio nadu da niko neće ići u primenu Bonskih ovlašćenja i dodao da su za Beograd prihvatljive odluke samo ako su prihvatljive za Srbe, Bošnjake i Hrvate.

Vučić je rekao da je Srbija iskazala želju da se poštuje Dejtonski sporazum, kako bi se sačuvao mir i stabilnost u regionu.

„Poštujemo teritorijalni integritet BiH, ali i Republike Srpske unutar BiH. I nastavićemo da se ponašamo odgovorno u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, rekao je on.

On je rekao da je saslušao rukovodstvo RS po svim važnim temama i da je bilo reči o izgradnju puta od Sremske Rače do Bijeljine, koji će Srbija platiti u iznosu od 80 odsto.

„To će biti doprinos bratstvu sa srpskim narodom i prijateljstvu sa ostalim narodima, jer taj put povezuje Srbiju sa Banjalukom i Sarajevom. Pričali smo i o energetskim projektima, o autoputu, hidroelektrani, kao i o daljoj podršci u oblasti zdravstva i socijalne politike“, rekao je on.

Predsednik Srbije je najavio nastavku podršku opštinama Dravar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje.

„Dogovoreno je da do 15. septembra, do Dana jedinstva, uskladimo Nacrte zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma, da tu imamo istu normativu i u Srbiji i u Republici Srpskoj i da idemo na zajedničko uređenje školskih programa, posebno u predmetima kao što su istorija, geografija i srpski jezik i književnost“, rekao je on.

Vučić: Razumem frustraciju Dodika, ali Srbija mora da bude oprezna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da „razume frustraciju“ srpskog člana Predsedništva BiH Mileta Dodika, „političkim prilikama u Bosni i Hercegovni, ali je već rekao šta je politika Srbije“.

Vućić je naveo da je „kod Srba mnogo popularnije ovo o čemu je govorio Mile, ali Srbija mora da bude oprezna i da vodi računa o svim aspektima. Srbija pre svega brine o svom ekonomskom rastu, miru i šta ćemo da ostavimo u budućnosti svojoj deci“.

Kako je naveo, razume i odluke ljudi u Republici Srpskoj (RS) koje su doneli i „veruje da je moguće postizati dogovore u budućnosti koji bi značili više poštovanja i razumevanja i, pre svega, provođenje u delo Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

„Dejton nije doneo samo mir, kako to govori većina zapadnih političara a onda sa Dejtonom možete da radite šta god hoćete, već je Dejton doneo i mehanizme na osnovu kojih Bosna i Hercegovina postoji, na osnovu kojih postoji i Republika Srpska i mislim da bi toga trebalo da se držimo“, naglasio je Vučić.

On je naveo da će Srbija uvek imati sve vreme ovog sveta da „čuje braću i sestre“ iz RS da im, u čemu god može, izađe u susret.

„Siguran sam i kad se po nekom pitanju ne saglasimo da oni neće biti ljuti na nas. Ne moramo uvek da u svemu mislimo jednako, posebno o međunarodnoj politici“, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa Dodikom u vili Mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari