Vučić: Za kompromis, nikad za ponižavanje 1(Arhiva) Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Sjedinjene Američke Države (SAD) su privržene partnerskom odnosu sa Srbijom, podržavaju dijalog sa Prištinom, ali su oprezne prema jednostavnim rešenjima, izjavio je danas pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel.

Dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija spremna za kompromis, ali ne i poniženja.

Mičel je, konferenciji za novinare u Beogradu, rekao da je njegova osnovna poruka da su SAD privržene partnerskom odnosu sa Srbijom, koju smatraju okosnicom regiona.

Prema njegovim rečima, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji predvodi Evropska unija (EU) i pozivaju obe strane da ispune obaveze koje su preuzele.

Mičel je istakao da je njegova država spremna da podrži širu sliku rešenja za to pitanje, što je i cilj, kako je on razumeo, unutrašnjeg dijaloga koji je pokrenuo Vučić.

Spremni smo da pomognemo, budemo kreatvni, ali i oprezni prema jednostavnim rešenjima koje mogu čak ugroziti regionalnu stabilnost, predočio je Mičel.

Mičel je ocenio da vidi „otvoren prozor“ mogućnosti za napredak i rešavanje problema koji Balkan drže u prošlosti, poput pitanja normalizacija odnosa Beograd i Prištine, imena Makedonije, mape puta za Bosnu i Hercegovinu, jačanje vladavine prava, sloboda medija, borba protiv korupcije i ekstremizma.

To se ogleda i u Strategiji proširenja Unije, ocenio je on.

Mičel je rekao da je partnerstvo sa Srbijom staro partnerstvo, da su SAD i Srbija bila na istoj strani u dva svetska rata, te podsetio na odluku predsednika Vilsona da podigne zastavu Srbije na Beloj kući.

Hoćemo da se vratimo na staru stazu saradnje, reko je Mičel, podsećajući da američke kompanije u Srbiji zapošljavaju 18.000 radnika i da su u proteklih 10 godina dale skoro milijardu dolara pomoći.

Na pitanje o formiranju vojske Kosova, za koju se založio tokom posete Prištini, Mičel je rekao da je bilo kreativnih priča u medijima, ali da je on govorio o tome šta je dugoročna pozicija SAD kada je reč o bezbednosti Kosova.

Podržavamo Kosovo i pravo da ima profesionalce koji će se baviti njegovom bezbednosti, a to podrazumeva da i Srbi deo budu tih snaga, naveo je Mičel i dodao da niko nema pravo da uloži veto na pravo Kosova da razvija takve strukture.

Prema njegovim rečima, lideri na Kosovu ne mogu da dođu do tog dogovOra osim promenom Ustava, što nije lak zadatak i SAD su se uključile da pomognu.

Podsećajući na postojanje kosovskih snaga bezbednosti, kao multietničke strukture, Mičel je rekao da one nisu pretnja Srbiji, niti se radi o nekoj novoj politici SAD prema pitanju bezbednosti Kosova.

Govoreći o smeni na čelu Stejt Dipartmenta, Mičel je rekao da je zadatak svih u spoljnoj politici da prate prioritete predsednika SAD i da sarađuju sa saveznicima i partnerima, što i on čini tokom ove posete.

Tranzicija je tajkva da će zamenik američkog sekretara Saliven biiti vršilac dužnosti dok Senat ne potvrdi Majka Pompea. On ceni Stejt dipartment i radiće kako američki predsednik i narod zahtevaju, rekao je Mičel.

Na pitanje zašto se samo u Beogradu sastaje sa predstavnicima opozicije, a to nije činio na Kosovu i Makedoniji, Mičel je rekao da je svuda razgovarao sa svima.

Srbija je spremna da razgovara o kompromisu za rešenje pitanja Kosova, može da prihvati svako kompromisno rešenje, ali poniženje naroda i urušavanje države ne može, rekao je Vučić.

Svaki kompromis je težak, ali to mora da prihvate i druga i treca strana, rekao je on i dodao da je Srbija ispunila sve odredbe iz Briselskog sporazuma, dok Priština nije osnovnu – formiranje Zajednice srpskih opština „i najverovatnije to neće ni učiniti“.

Uveren sam da od tog posla nema ništa, jer da su to hteli, uradili bi u proteklih pet godina, a nisu ni prstom mrdnuli i imali su za to prećutnu podršku međunarodne zajednice, ukazao je Vučić.

Vučić je Mičelu preneo stav Srbije da je po svaku cenu neophodno sačuvati mir i stabilnost u regionu, za šta je potrebna podrška SAD, ali i drugih važnih učesnica na svetkoj pozornici.

Zahvalan sam za podršku SAD nastavku razgovoru Beograda i Prištine, rekao je Vučić i dodao da Srbija i SAD nisu saglasne o pitanjima koje se tiču nezavisnosti i formiranja vojske Kosova.

Vučić je rekao da je u razgovoru o vojsci Kosova, zatražio da mu bilo ko pokaže ijedan papir na osnovu kojeg ona može biti formirana, a koji ima pravnu snagu u međunarodnom javnom pravu.

Ne postoji i ne može da ga izmisli niko u EU i SAD, rekao je on i istakao da je prema Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova zabranjemo postojanje oružanih snaga osim Kfora, dok rezolucija 1244 predviđa samo povratak srpske vojske, „ne albanske, kosovske“.

Pravo da takvu vojsku formiraju, dodao je Vučić, zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, a Srbija to ne priznaje.

Ne mislim da će to doprineti stabilnosti, konstatovao je Vučić.

Zahvalan sam Mičelu da podršci Srbiji na evropskom putu, rekao je Vučić.

Vučić je, komentarišući sastanak Mičela sa opozicijom u Srbiji, rekao da je Srbija demokratska zemlja i da je američki diplomata dobrodošao i ima pravo da se sastaje sa kim hoće.

Prema njegovim rečima, televizije na kojoj neki opozicioni lideri gostuju po 14 puta, a on nijednom, mu govore o profesionalizmu i medijskoj tišini.

Svaki put na svakim izborima pobeđivao sam sve ubedljivije, pobeđivaću sve dok budem hteo, a onda ću sam da se sklonim kad shvatim da je došlo vreme za mlade i sposobnije, a to nije daleko, rekao je Vučić.

Sem Kosova, mnoge smo druge stvari uradili, postavili na dobre temelje i ni Mičel ni bilo ko drugi ne može da im pomogne da me pobede, jer moraju da imaju politiku, smatra Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari