Vučićev izbor se ne dovodi u pitanje, ali to neće biti Ana Brnabić 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ukoliko bi Ana Brnabić postala članica pa predsednica SNS, to verovatno ne bi izazvalo veliku buru unutar stranke, iako bi bilo nezadovoljnih.

Ipak, u stranci ne veruju da će sadašnji predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić rizikovati i odabrati baš nju, stranački neiskusnu, kao njegovu zamenu s obzirom na to da je većina biračkog tela SNS desno orijentisana, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali da li bi eventualni izbor Brnabić na čelo SNS bila dobra ili loša Vučićeva odluka.

Premijerka, koja je za mnoge bila iznenađenje kao izbor za tu funkciju, s obzirom na to da se Vučić opredelio pre za nju kao nestranačku ličnost nego za stranačke poslušnike, nedavno je izjavila da razmišlja da se učlani u SNS. U međuvremenu, o njoj kao nestranačkoj ličnosti više ne može da se govori, jer je bez obzira na to što formalno ne pripada naprednjacima, prihvatila sve odlike „pokornog člana stranke“ koji slepo sluša i pohvaljuje stavove svog lidera. Pre ove premijerkine izjave Vučić je najavio mogućnost da ode sa mesta predsednika stranke, što je izazvalo nagađanja ko mu može biti naslednik pa su mediji ali i članovi SNS spekulisali da najviše šansi za tu poziciju imaju stranački prvaci Nebojša Stevanović i Nikola Selaković. Međutim, s obzirom na to da su Vučićevi izbori kadrova za mnoga mesta donekle uvek iznenađivali deo javnosti, ne treba isključiti mogućnost da kao i za mesto premijerke Brnabić bude „izvučena“ kao dobitna kombinacija i za predsednicu stranke iz samo Vučiću znanih razloga.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, za Danas na hipotetičku mogućnost da zaista Brnabić i bude predsednica SNS, kaže da to ne bio veći udar na stranku.

– Bilo bi nezadovoljnih i, da se tako grubo izrazim, gunđanja ali niko u stranci nema snage niti dovoljno legitimiteta da ospori taj izbor, posebno ako bi se stvorio utisak, a stvorio bi se, da je to Vučićev izbor. Mnogo veću težinu imalo je njeno postavljenje za premijerku, pa u stranci i javnosti to nije izazvalo veći nemir i nestabilnost – navodi Pejić.

Poznavaoci prilika u SNS za naš list nezvanično pak kažu da je teško poverovati da će Brnabić nasledi Vučića, ukoliko uopšte Vučić reši da više ne bude predsednik SNS. Razlog tome je, kako navode, to što je većinski deo biračkog tela naprednjaka desno orijentisan, te da Vučić neće rizikovati podršku koju stranka ima. To što je biračko telo SNS Brnabić prihvatilo kao premijerku iako se prilikom izbora ni po čemu nije uklapala u njihov kalup, naši sagovornici bliski rukovodstvu SNS objašnjavaju time što je Vučić u svakom pogledu iznad nje, odnosno on je i dalje glavni za sve.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za naš list kaže da SNS može jedino da vodi Vučić u ovom trenutku i u nekoj predvidivoj budućnosti.

– Ni javnost ni stranka nisu pripremljeni za preuzimanje stranke od bilo koga drugog, uključujući i Anu Brnabić, koja je neiskusna u stranačkom životu – zaključuje Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari