Vujanović: Vučićev krizni PR je nenadmašan 1Foto: Talas

Spoj nezrelosti opozicije, javnih ličnosti koje su potpuno „operisane“ od realpolitike i studenata koji su uzeli prevelik teret i pritisak javnosti, iz čega je proizašao istovremeno i strah i preteran osjećaj bitnosti, nije mogao dalje od onog što je urađeno.

Da li je urađeno malo? Sa onim sa čim se raspolagalo i u datim uslovima urađeno je mnogo. Da li je moglo bolje i pametnije? Moglo je – ovako Jelena Vujanović, jedna od organizatorki protesta Jedan od pet miliona, za portal Talas, u seriji razgovora povodom dvogodišnjice početka okupljanja, koja su, kako se ocenjuje, bile najmasovnije i najupornije demonstracije protiv vlasti u Srbiji u poslednjih 20 godina.

Vujanović je na šetnjama govorila kao doktorantkinja Fakulteta političkih nauka.

„Činjenica je da nas je protest sve na neki način zadesio, ali politika je umetnost igranja u uslovima koji te zadese. Od lidera očekujemo da nas vode kroz te uslove, a ne da kukaju na njih. Od lidera očekujemo da imaju plan, a ne da neplanski blokiraju raskrsnice. Od lidera očekujemo da donose odluke, a ne da ih traže na Tviteru. Od lidera očekujemo da bolje od nas procenjuju situaciju, a ne da 13. aprila pozivamo na dan de, a onda dobijemo ispraznu šetnju i govore potrošenih političara“ ističe ona.

Dodaje i da je spremna da prihvati deo odgovornosti koji lično snosi, ali i ističe da smatra da s obzirom na vreme utrošeno na organizaciju, komunikaciju i govore, na tu „naknadnu pamet“ ima pravo.

Dve godine od protesta, iako ne krije kritike, ističe da je ovo bio dobar način za buđenje ljudi, pokretanje sa mrtve tačke I da se zato oni ne mogu smatrati promašajem.

„Smatram da sve što je u nekom trenutku uspelo da probudi ljude i da ih pokrene sa mrtve tačke ne možemo smatrati promašajem. Ako ništa drugo, naučila sam nešto iz svega toga i upoznala mnogo divnih ljudi govoreći na protestima širom Srbije. Da li je vredelo trošiti dane i sate na sve to? Iz ove perspektive bih možda rekla da nije, ali znam da bih sutra isto ponovila“, kaže Vujanović.

„Verovala sam da ta probuđena energija može da se kanališe i u više pametnih koraka dovede do boljih izbornih uslova i do mogućnosti da se vlasti parira na izborima. Do tih nekoliko pametnih koraka nikada nije došlo“, smatra ona.

Potrebne su realne ideje, resursi i dobra organizacija, smatra ona.

Prelomni koraci mogli su biti i u načinu na koji su demonstranti reagovali na poteze vlasti prema njima.

Čini se da su protesti iznenadili vladajući režim, smatra Vujanović, i njihove greške trebalo je bolje iskoristiti.

„Greške koje su činili predstavnici vlasti dodatno su podgrevale atmosferu i davale naročit ‘hajp’ na društvenim mrežama. Pozivi na protest bukvalno su se sami pravili na osnovu njihovih izjava i poteza. I spontani protesti koji su se desili letos zbog uvođenja novih mera protiv širenja korone pokazali su da ova vlast nije imuna na pritisak.  Ali su i jedni i drugi pokazali da je Vučićev krizni PR (odnosi sa javnošću) još uvek nenadmašan. Opoziciona javnost treba prestati da se zadovoljava potrošenim humorom iza koga stoji potpuna bezidejnost i lažnim autoritetima iz kruga dvojke. Protiv mašinerije se ne možemo baš boriti tvitovima o Vučićevom psihičkom stanju“, navela je ona za portal Talas.

Bojkot ostao da lebdi u vazduhu

Bojkot izbora koji je vodio jedan deo opozicije a za koji su opravdanje našli u protestima, po oceni sagovornice Talasa, ne doprinose motivaciji građana da se bore za promenu sistema. Zbog toga bi političari mnogo bolje trebalo da planiraju svoje sledeće korake, ističe Jelena Vujanović. „Deluje mi da je sva priča o tome da bojkot nije odustajanje i da će to biti aktivni bojkot ostala da lebdi u vazduhu. Ne kažem da je bojkot sam po sebi bio loš izbor, ali su opozicioni akteri sopstvenim potezima doveli do toga da bojkot u jednom trenutku postane jedini mogući izbor, a kada je to postao nisu ga izneli do kraja, ni strateški ni komunikaciono, niti je zadržan bilo kakav privid jedinstva. Naravno, nikada nije sve tako crno. Što pre politički akteri shvate da treba da grade ljude, a ne lajkove pre će moći da izađu na crtu Vučiću“, poručuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari