Vujović: Stezanje kaiša kontraproduktivno 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Vujović je ovo izjavio na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije, na kojoj je razmatran Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu.

„Smatram da smo postigli mnogo. Dalje stezanje bi moglo da bude kontraproduktivno. Nalazimo se na dobrom putu da dođemo do održivog nivoa i fiskalnog i javnog duga ako nastavimo ovom dinamikom. Dalje stezanje i prelaženje u suficit ovako definisanog budžeta bilo bi traženje preambicioznih ciljeva koji bi možda mogli da deluju restriktivno na očekivani privredni rast“, istakao je Vujović na sednici Odbora koja je trajala tri sata. On je rekao da budžet koji se predlaže parlamentu na razmatranje ima najmanji deficit od 2001. godine.

„To ne znači da smo izašli iz svih problema, to samo znači da smo dosada ostvarili mnogo više nego što smo planirali, da smo u ovoj godini ostvarili deficit koji je za milijardu evra manji od onog koji smo planirali“, istakao je Vujović i dodao da sve ovo gleda svet i da nam odaju priznanje. „Uvek postoji đevrek i rupa. Predlažem da makar u ovom budžetskom ciklusu gledamo malo na đevrek“, rekao je Vujović.

Vujović je, odgovarajući na primedbe opozicionih poslanika da su probijeni rokovi za usvajanje budžeta, rekao da je ove godine bilo kašnjenja zbog objektivnih okolnosti, i najavio da će sledeće godine biti poštovani rokovi.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović tražio je da se sednica Odbora odloži zbog kršenja Poslovnika i grešaka u budžetu i istakao da Vlada Srbije kasni sa Predlogom budžeta više od mesec dana. On je rekao da je Predlog budžeta za 2017.godinu dostavljen poslanicima u petak uveče, a već za nedelju u 10 sati je zakazana sednica nadležnog Odbora, a za 15 sati sednica parlamenta na kojoj će se razmatrati budžet.

Radulović je rekao i da poziv za sednicu Odbora poslanici nisu dobili napismeno, već sui m slate sms poruke, koju je on dobio juče u 16,04. On je rekao da je sednica Skupštine Srbije zakazana za danas u 15 časova samo sa jednim ciljem, a to je da se spreči opozicija da dostavi kvalitetne amandmane jer za to nema vremena. Radulović je rekao da se u Predlogu zakona o budžetu ne slažu brojevi i ocenio da je to javašluk koji ne sme da se toleriše i predložio da se zakon „vrati Vladi na ponovno sabiranje“.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić rekao je da bez rasprave i usvajanja izveštaja o završnom računu za 2015. godinu ne može da se razmatra budžet za 2017. godinu.

Njegov stranački kolega Zoran Krasić rekao je da bi prdloženi budžet trebalo da se „vrati na doradu“ da bi se ispravile greške i dodao da u njemu ima „velikih rupa i nejasnoća“. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić takođe je rekao da Poslovnik o radu nije ispoštovan. On je rekao da su poslanici imali jedan dan da analiziraju budžet koji ima više od 1300 strana i najavio da će poslanici ove stranke podneti niz amandmana. Ćirić je podsetio da je DS predložila da svaka Vlada ima obavezu da uz budžet predloži i set mera za usklađivanje visine javnog duga.

Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije usvojio je Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu, prateće zakone i odluke.

Usvojen je i amandman Odbora kojim je predviđeno da predloženi budžet Skupštine Srbije za 2017.godinu bude manji za 400 miliona dinara, tako da će biti manje sredstava za kapitalno održavanje zgrade, putovanja poslanika, za potrebe Republičke izborne komisije. Predlogom zakona o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.092,9 milijardi dinara, rashodi od 1.162 milijardi i fiskalni deficit od 69,1 milijardu dinara.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.