Vukadinović: Koja institucija i zašto nije dala saglasnost Krušiku za izvoz u Jermeniju? 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslanik u Skupštini Srbije Đordje Vukadinović je danas izjavio da namenska fabrika „Krušik“ iz Valjeva u martu 2018. godine nije dobila dozvolu za izvor oružja u Jermeniju zbog neispunjavanja zakonske procedure ali da nije poznato koja procedura nije ispunjena.

Vukadinović je novinarima u Skupštini kazao da je dobio odgovor Ministarstva trgovine na poslaničko pitanje upućeno tom i ministarstvima odbrane, unutrašnjih poslova i spoljnih poslova o tome ko i zbog čega nije izdao dozvolu „Krušiku“ za realizaciju dogovora o izvozu oružja u Jermeniju, koju je kasnije dobila jedna privatna firma.

On je rekao da su za izdavanje dozvola odgovorne sve intitucije kojima je to pitanje upućeno, ali da je samo Ministarstvo trgovine odgovorilo i navelo da Krušiku dozvola nije izdata zbog neispunjavanja zakonskih procedura.

„Očigledno je da bar jedna od navedenih institucija nije dala saglasnost. U odgovoru Ministarstva trgovine se ne navodi o kojoj je reč. Očekujem odgovore i obrazloženje odluka drugih institucija“, izjavio je Vukadinović.

Izneo je da njega zanima da li saglasnost za izvoz „Krušik“ nije dobio od MUP-a, „zbog poznatih razloga“ i dodao da je to primer da državne institucije ometaju državna preduzeća da profitiraju u korist privatnika.

„Zbog čega je ta dozvola izadata nekoliko meseci kasnije izdata privatnoj firmi koja je po nižim cenama kupila oružje od Krušika i prodala ih po većoj“, kazao je on.

Vukadinović je naveo da je u skupštinsku proceduru uputio ponovljeni Predlog zakona o proizvodnji i prometu, koji je podnosio u sklopu amandmana pre godinu dana, u kojem je predložio da se iz posla izvoza oružja izbace privatni posrednici.

„Sumnjam da je ovo o čemu mediji govore poslednjih nedelja samo vrh ledenog brega i da je reč o trgovini koja je stvorena za mahinacije“, rekao je Vukadinović pošto postoji državno preduzeće za priozvodnju oružja (Krušik) i državno preduzeće za izvoz oružja (SDPR), te, kako je rekao, „ne postoji potreba da se uvode i privatni posrednici“.

Vukadinović je ocenio da su u državnim institucijama veće procedure i kontrole nego u privatnim preduzećima te bi se time smanjio prostor za korupciju.

„Prihvatanjem predloga se ne bi stvorio monopol kod državnih preduzeća, već bi se tom merom otklonile mahinacije i sumnje na mahinacije“, objasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari