Vukadinović: Nema najave da Makron dolazi u Skupštinu 1Foto: FoNet AP

Još nije poznato da li će po protokolu francuski predsednik Emanuel Makron tokom boravka Beogradu posetiti i Skupštinu Srbije, ali pojedini poslanici već najavljuju bojkot.

Prvi je to učinio naprednjak Vladimir Đukanović. Većina opozicionih poslanika Skupštine Srbije smatra da je besmisleno pričati o bojkotu nečega što nije ni najavljeno kao događaj u parlamentu, a da je još licemernije prebacivati vruć krompir Skupštini, koja se inače ne pita ni za ono što je iz delokruga njene nadležnosti.

“Ukoliko se Makron ne izvini za bezobrazluk koji je njegova država priredila, apsolutno me ne zanima kako će i da li će da bude dočekan u Beogradu. Lično ako bude želeo da se obrati poslanicima, neću prisustvovati toj sednici“, napisao je Vladimir Đukanović na Tviteru povodom rasporeda sedenja na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata u Parizu. Polemika o tome se ne stišava, budući da je predsednik Aleksandar Vučić bio skrajnut, dok je predsednik Kosova Hašim Tači imao istaknuto mesto.

Vojislav Šešelj, lider radikala, pak najavljuje “nezaboravni doček” francuskom predsedniku.

„Što se tiče SRS, francuski predsednik Makron je nepoželjan u zgradi skupštine Srbije i ako slučajno režimu padne na pamet da mu organizuje obraćanje narodnim poslanicima, mi ćemo to obraćanje učiniti nemogućim. Nećemo biti onoliko fini kao onda kada je bila Federika Mogerini, jer je u pitanju bila jedna dama, pa nismo mogli da primenimo neke malo oštrije, već samo verbalne metode. Ako se u parlamentu pojavi Makron, može očekivati pokvarena jaja i druge đakonije. A nema šanse da nas preventivno udalje iz parlamenta, jer za to neće biti nikakvog pravnog osnova“, kaže Šešelj za Danas. On podseća na 2001. godinu kada su radikali sprečili da se Žak Širak obrati tadašnjim poslanicima Savezne skupštine. Zbog toga je, kako kaže, Širaku omogućeno da se probranoj publici obrati u Sali heroja na Filološkom fakultetu. Radikali su, podsetimo, tokom obraćanja visoke predstavnice EU Federike Mogerini, u martu 2017. Skupštini Srbije, sve vreme skandirali “Srbija, Rusija, ne treba nam Unija”.

Pojedini opozicioni političari ubeđeni su da tvrdnja Đukanovića o bojkotu Makrona ne predstavljaju probni balon naprednjaka, da je to njegov lični stav i lična promocija poput one kada je tvrdio da će podneti ostavku ukoliko Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, ne bude smenjena .

Zoran Živković, poslanik i lider Nove stranke, smatra da je naprednjak Đukanović minorni političar čije izjave nemaju težinu. „To je čovek bez ikakvog uticaja, pa čak ni na stavove Srpske napredne stranke“, kaže Živković. On dodaje da bez obzira na sve, francuskog predsednika, ukoliko i dođe u parlament, treba dočekati sa svim počastima koje mu pripadaju.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić ocenjuje da izjave poslanika Đukanovića, koji je i novinar Kopernikusa, ne zaslužuju bilo kakav komentar.

„Šta da bojkotujemo kada poseta Makrona parlamentu nije ni najavljena“, kaže poslanik Đorđe Vukadinović i dodaje da ni on sam ne beži od bojkota.

Ne ulazeći u to da li je Đukanovićeva najava bojkota Makronove posete spontani gest ili “bačena koska”, Vukadinović kaže za Danas da je besmisleno da se Skupština Srbije, koja je inače na marginama svih dešavanja, izbacuje u prvi plan, a da su pritom srpska vlada, predsednik i ministar spoljnih poslova pristali na sva poniženja. On zaključuje da je trebalo da naše nadležne institucije upute oštar demarš Parizu, ali da one to nisu učinile.

Nema jasnog stava

Đukanovićev stav ne dele ni sami naprednjaci, kako su nam nezvanično rekli. Oni navode da je taj njegov tvit o bojkotu bio jedan ishitrena i emotivna reakcija, o kome niko u SNS nema jasan stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari