Vuletić: Neophodna je jasna građanska opcija 1Tatjana Macura Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Aleksandar Olenik, predsednik Demokratskog građanskog foruma danas (utorak) potpisuje sporazum ,,Građanski dogovor“ sa Tatjanom Macurom ispred Stranke moderne Srbije i Jasminkom Hadžisalihovićem ispred Tolerancije Srbije.

To je za Danas najavio Zoran Vuletić, član Političkog saveta DGF. Kako je za Danas objasnio Vuletić, neophodnost i potreba za formiranjem jasne građanske političke ponude u našoj, kako kaže, krajnje pojednostavljenoj političkoj sceni, koja uveliko i kasni.

– Vidimo da vlast Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije potpuno posvećeno izbegava bavljenje pitanjima koja su krucijalna za ozdravljenje društva i to je negde i logično, s obzirom na to da su kao mladi jurišnici veoma aktivno podržavali politiku Slobodana Miloševića koja je dovela do sloma SFRJ uz milion raseljenih, preko 100.000 ubijenih. Time su ostavili više zamrznutih konflikata u Hrvatskoj, Bosni, Kosovu. Sada bi i Crnu Goru da dodaju tom spisku! – napominje sagovornik našeg lista.

Prema rečima Zorana Vuletića, razumljivo je što predstavnici vlasti ne žele da se izjašnjavaju o presudi Radovanu Karadžiću i pregovorima o Kosovu, odnosno da im je mnogo draže i lakše da pričaju o nasilnom upadu Boška Obradovića u RTS. Kako kaže, vlast ne propušta ni jednu priliku da dodatno raspiruje nacionalizam i izaziva konflikte koji otežavaju život građanima. U vrh prioriteta vlast, tvrdi sagovornik Danasa, stavlja odbranu politike 90-ih i nema nameru bilo sta da menja.

– Nažalost, veći problem za naše društvo je što i opozicija oličena u SZS-u, koja se veštački i uticajem na medije predstavlja kao jedina alternativa, takođe ne želi da se bavi ozbiljnim političkim pitanjima. Smatra nebitnim izjašnjavanje o presudi Radovanu Karadžiću jer bi to onda bio i pogled na ratne 90-e koji je identičan Vučićevom. Takođe, ne nudi rešenje i izlaz iz kosovskog problema jer se drži ustava koji je zajedno sa Vučićem, Dačićem, Koštunicom, Nikolićem izglasala na referendumu 2006. Odnos sa Rusijom je, takođe, nešto što zabrinjava jer se opozicija utrkuje sa SNS i SPS ko je veći Rusofil. Setimo se kako su zajedno izglasali energetski sporazum zarad tobože odbrane Kosova u UN – ističe Zoran Vuletić za Danas.

On smatra da su evrointegracije za njih potpuno marginalizovane i nepotrebne, kao i za vlast koja bi da pregovara 100 godina u nadi da će se EU raspasti do tada.

– Naravno da im je lakše da svoj politički koncept prave na Simonoviću iz Grocke i Jutki iz Brusa. Iz svega ovoga jasno je da građani moraju da dobiju alternativu za koju žele da glasaju tj. opciju koja nedvosmisleno želi na najbrži mogući način da integriše Srbiju u EU. Jedini pravi put je da se bavimo pitanjima o kojima vlast i SZS očigledno ne žele da se izjašnjavaju. Sve drugo je bacanje prašine u oči građanima kroz različite vidove demagogije i populizma – zaključuje član Političkog saveta GDF za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari