Vuletić: Vučić sam bira i organizuje svoje protivnike 1Foto: Momčilo Veljković

Analizirajući političku scenu u Srbiji jasno dolazimo do pozicioniranja pred sledeće izbore.

Vlast suvereno kreira atmosferu u društvu preko svojih medija sa nacionalnom frekvencijom i preko svojih tabloida. Vešto bira, slobodno možemo reći, formira svoje protivnike tako što ih markira svojom kritikom. Protivnike koje na taj način formira Vučić i SNS sigurno vide kao partnere u najvažnijim političkim odlukama koje Srbija mora da donese.

Ovih dana je formirana koalicija Metla 2020′, na vrlo jasnim političkim stavovima: odbrana nacionalističke politike koju je formatirao Vojislav Koštunica, pre svega, kroz Ustavnu preambulu koja je fikcija i koja će naše društvo još dugi niz godina držati izolovano od sveta, odbranom kroz relativizaciju ratnih zločina i zločinaca iz ratova 90-ih, nedvosmislenim zahtevom da se odustane od EU integracija – komentariše za Danas Zoran Vuletić, član Predsedništva Građanskog demokratskog foruma, fenomen formiranja još jedne organizacije i pokreta koji okuplja nacionalističke snage, uoči predstojećih opštih izbora 2020.

Vuletić dodaje da nadolazeća još ekstremnija desnica iz Medveđe u liku Miše Vacića, koja očito ima ozbiljnu logistiku vlasti, izaziva sumnju šta će to Vučiću.

– Opozicioni Savez za Srbiju proglašavanjem bojkota izbora 2020. već sada dominantno obrazlaže da im je krajnji cilj delegitimizacija buduće skupštine radi sprečavanja donošenja odluke o Kosovu koja bi morala da stavi tačku na zamrznuti konflikt koji traje od 1999. i završetka rata. Moram da naglasim da do odvajanja Kosova od Srbije 1999. nije došlo zbog obesti međunarodne zajednice nego zbog sumanute ratne politike – smatra sagovornik našeg lista.

On ističe najekstremnije stvari koje su dovele do bombardovanja: Vukovar, opsada Sarajeva, Srebrenica, proterivanje oko 800 hiljada Albanaca tokom 1998/99. godine.

„Smatram vrlo neodgovornim vođenje politike na ovaj način i mogu vrlo lako da zamislim način na koji će se svi ponašati kada bude došlo na red najvažnije pitanje koje moramo rešavati. Vlast će pravdati izostanak dogovora sa Prištinom prema međunarodnoj zajednici krnjom skupštinom zbog bojkota SZS i ekstremistima u njoj u liku Miše Vacića kao i ozbiljno nadirućom desnicom kroz ,Metlu’ Miloša Jovanovića i vojnog sindikaliste Novice Antića. SZS će takođe krnjom skupštinom zahtevati produžetak zamrznutog konflikta kao i da se ne priznaju nikakvi eventualni dogovori oko Kosova. Lako zaključujemo da Vučić na ovaj način bira svoje protivnike koji su suštinski saglasni sa njim jer ni on ne želi dogovor sa Prištinom. Žalosno je što svi oni zajedno traže svoju ličnu šansu u nastavku devastacije Srbije – zaključuje Vuletić.

Za očekivati je, ističe politički analitičar Dragomir Anđelković za Danas, da se na političkom nebu pojavi jedna ovakva grupacija građanski orijentisanih nacionalističkih stranaka, koje svoju politiku zasnivaju na pitanjima odbrane Kosova i pitanjima koja se odnose na Republiku Srpsku. Međutim, dodaje on, njihov narativ je demokratski, poput onog kakav je bio za vreme vlasti Vojislava Koštunice. Dakle, građanski nacionalizam. Anđelković napominje da ne veruje da je inicijator osnivanja ovakvih organizacija vlast, uoči predstojećih izbora i najave bojkota od najrelevantnijih opozicionih stranaka, kako bi taj bojkot prikrili.

– Vidite, DSS trenutno mnogo radikalnije, po pitanju nacionalnih problema, kritikuje vlast od pojedinih članova Saveza za Srbiju. Jedino tu može da im parira nacionalista Vuk Jeremić, ali ni on toliko – zaključuje Anđelković za naš list.

U nedelju je, podsetimo, održan osnivački skup pokreta Metla 2020. u koji su kao pojedinci ušli i Miloš Jovanović, lider DSS, i drugi. Istog dana održana je i izborna skupština Narodne stranke, članice SZS, na kojoj je Vuk Jeremić ponovo izabran za predsednika. Mediji su spekulisali da su čelnice NS Sanda Rašković Ivić i Dijana Vukomanović protiv bojkota, ali su se priklonile većini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari