Vulin zahvalio Kipru jer neće menjati stav o Kosovu 1Aleksandar Vulin Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin zahvalio je danas na sastanku u Beogradu svom kolegi s Kipra Nikosu Nurisu što njegova zemlja ne priznaje nezavisnost Kosova i naglasio da je dobio uveravanja da se takav njen stav neće menjati.

„Još jednom sam dobio čvrsto uveravanje da Kipar neće menjati svoju poziciju po pitanju nepriznavanja lažne države Кosovo i to je veliko ohrabrenje za nas“, rekao je Vulin koji je s Nurisom potpisao međuvladin sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa, prenelo je MUP Srbije.

Vulin je naglasio je da će Srbija „uvek podržavati svoje prijatelje s Kipra, razumeti njihovu poziciju i tamo gde postoji glas Srbije, govoriti u skladu sa potrebama i interesima Kipra“.

Govoreći o sporazumu koji su potpisali, Vulin je rekao da je dogovorena razmena ekspertskih timova, ne samo za slučajeve prirodnih katastrofa, već i za kontrolu granica i suzbijanje iregularne migracije.

Vulin je naglasio da „Srbija i Kipar nisu izazvali i pokrenuli migrantsku krizu i ne mogu je ni rešiti“ i naveo da Srbija od 2015. godine, kada je počela migrantska kriza, traži jedinstvenu politik Evropske unije, „bez koje se kriza neće usporiti, a kamoli rešiti“.

Vulin je naveo da je u Srbiji oko 5.000 migranata, a na Kipru 36.000, što je oko četiri odsto stanovništva te zemlje.

Nuris je rekao da poslednjih godina veliki broj iregularnih migranata „sistematski dolazi“ na Kipar, a 70 odsto iz Turske, preko dela kiparske teritorije koji nije pod efektivnom kontrolom kiparskih snaga.

„Samo u periodu od januara do maja ove godine imali smo 4.000 neregularnih prelazaka ‘Zelene linije’ (između slobodnog dela Kipra i severa koji je pod okupacijom Turske), toliko lica je podnelo zahtev za azil i svi su bili sirijske nacionalnosti“, rekao je Nuris.

Naveo je da Kipar u EU zahteva da se uspostavi „Centralni mehanizam vraćanja iregularnih migranata“ i da time rukovodi Evropska komisija, i pozdravio što taj stav podržava i Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari