Šumadijska regija podržala proteste Kragujevčana 1Kragujevac Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Organizacija Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana podržala je prošle subote započete proteste Kragujevčana, uzrokovane sve izraženijim nezadovoljstvom žitelja centra Šumadije ekonomskom, privrednom, medijskom i političkom situacijom u gradu i državi.

Šumadijska regija u današnjem obraćanju javnosti navodi da nije važno ko je organizator protesta, odnosno da je očigledno da građane na trgovima i ulicama „okupljaju Aleksandar Vučić i njegov besprimerni režim“, te da je, otuda, „svaki demonstrant organizator bolje budućnosti za Kragujevac i Srbiju“.

– Šumadijska regija poziva sve svoje članove i simpatizere, kao i ostale Kragujevčane da se pridruže protestima. Potpuno je nebitno ko organizuje proteste, pošto je očigledno da nas okuplja Aleksandar Vučić i njegov besprimerni režim, ističe se u saopštenju ŠG, koja je, koliko je javnosti poznato, prva šumadijska politička organizacija koja je javno podržala građanske proteste u Kragujevcu i Beogradu. Ostale opozicione stranke, među kojima su i nekada moćni SPO i DS, u Kragujevcu, doduše, praktično više i ne postoje. Zajedno za Šumadiju bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, s druge strane, čeka finalne pregovore sa Vučićem o uspostavljanju zajedničke vlasti ZZŠ i SNS u Kragujevcu. Iako najavljivani za sredinu januara, ti pregovori bi, kako naš list saznaje, trebalo da budu organizovani u drugoj polovini meseca, odmah nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu i Srbiji.

Kao inicijatori protesta Kragujevčana i dalje se pominju pojedini bivši članovi Pokreta Dosta je bilo, dok je jedan od njihovih organizatora radijski voditelj Milan Šerifović, koji se, prošle subote, Kragujevčanima kratko i obratio na Đačkom trgu na kojem je te večeri okončana njihova protestna šetnja. Novi protest Kragujevčana zakazan je za subotu, 12. januara, na platou ispred nekadašnje robne kuće „Beograd“, a naspram zgrade kragujevačke gradske uprave. Najavljena je i nova protestna šetnja ulicama u centru grada koja će ponovo biti završene na Đačkom trgu. Najavljenog spaljivanja „jednog antinarodnog lista“, čemu su se Kragujevčani na društvenim mrežama ozbiljno usprotivili, ipak neće biti. Tako barem navode lokalni portal, pozivajući se, kako tvrde, na poruke organizatora protesta.

Spekuliše se da bi protesti u Kragujevcu u narednom periodu mogli da budu organizovani petkom ili nedeljom, kako se ne bi poklapali sa onima u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari