Nastavak sa 1. strane
Evropsku delegaciju koja je juče u Moskvi razlogarala sa ministrom spoljnih psolova Rusije Sergejom Lavrovim, činili su visoki predstavnik EU Havijer Solana i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, dok evropski komesar Benita Ferero Valdner EU zbog bolesti nije doputovala.

Nastavak sa 1. strane
Evropsku delegaciju koja je juče u Moskvi razlogarala sa ministrom spoljnih psolova Rusije Sergejom Lavrovim, činili su visoki predstavnik EU Havijer Solana i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, dok evropski komesar Benita Ferero Valdner EU zbog bolesti nije doputovala.
Lavrov, Solana i Štajnmajer na konferenciji za novinare, posle razgovora, oni nisu komentarisali plan Matrtija Ahtisarija, niti sadržaj razgovora koji se odnosio na Kosovo. Na pitanje novinara kako Rusija gleda na Ahtisarijev plan, Lavrov je kratko odgovorio da plan nije predstavljen Rusiji, već Beogradu i Prištini i da od njih zavisi kakva će biti njegova sudbina. Lavrov je kazao da je još u okviru Kontakt grupe dogovoreno da se „teži tome da strane na osnovu tog plana nađu opšteprihvatljiva rešenja za status Kosova“.

VIZNER: Albanci neće biti razočarani konačnim predlogom

Beograd, Priština – Izaslanik SAD za pregovore o budućem statusu Kosova Frenk Vizner izjavio je juče u Prištini da „Albanci neće biti razočarani konačnim predlogom za Kosovo“, prenose agencije.

– SAD veruju da je predlog Martija Ahtisarija odličan i da zaslužuje punu podršku – rekao je Vizner posle sastanka s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i pregovarackim timom Prištine.

On je najavio da će dodatne konsultacije u Beču održati bez obzira na to da li će na njima učestvovati i Beograd, kao i da će predlozi i sugestije kosovske strane biti uzeti u obzir na predstojećim bečkim razgovorima. Kosovska vlada u senci, koju predvodi Demokratska partija Kosova, nezadovoljna je što Ahtisarijev predlog sadrži rešenja koja nisu bila predmet bečkih pregovora Beograda i Prištine.

Kako je Danasu rečeno u Ambasadi SAD u Srbiji, Frenk Vizner danas u Beogradu trebalo da razgovara sa „visokim srpskim zvaničnicima“, bez preciziranja o kome je reč. Iz Predsedništva Srbije potvrđeno je da će Viznera primiti predsednik Republike Boris Tadić. U Vladi Srbije juče nije bilo proveriti da li će se Vizner sresti i sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom. Iako se Vizner tokom poseta Beogradu do sada gotovo redovno viđao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, Danasu je juče u sedištu SPC rečeno da do juče u podneo niko nije zvanično tražio takav susret.

Solana je, gostujući na radiju Eho Moskve, kazao da podržava izjavu Lavrova, naglasivši da je plan Ahtisarija inicijalni predlog i da o njemu treba da uslede pregovori.
– Zajednička pozicija EU i Rusije je da jasno pozivamo Beograd i Prištinu da krenu u pregovore o planu Ahtisarija koji su dobili. Treba nam nova rezolucija, da se promeni status Kosova. Bilo bi mnogo bolje da ta nova rezolucija bude prihvaćena od obe strane. Ako ne, to će biti rezolucija, koju će im Savet bezbednosti nametnuti – kazao je Solana.
Solana je rekao da je „veoma zadovoljan razgovorom“ s Lavrovom, da je Rusija strateški partner EU, kao i da „podržava“ izjavu Lavrova posle razgovora – da od Beograda i Prištine zavisi sudbina Ahtisarijevog plana. Lavrov je rekao da je još u okviru Kontakt grupe dogovoreno da se teži tome da strane na osnovu tog plana nađu opšteprihvatljiva rešenja za status Kosova. Prema njegovim rečima „najbolje, optimalno“ rešenje za Kosovo bilo bi ono s kojim se mogu složiti obe strane, a najbolja rezolucija Saveta bezbednosti UN bila bi ona koju bi prihvatili i Beograd i Priština.
– Upravo tu poziciju želimo da podržimo, zato prekosutra i putujem u region. Veoma je važno da Beograd i Priština uđu u pregovore – naglasio je Solana, dodajući da zna da proces neće biti lak. Visoki predstavnik EU je rekao da će prekosutra u Beogradu razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom da vidi šta misle o tom pitanju.
Evropski diplomatski izvori naveli su uoči razgovora da evropska „trojka“ želi da pridobije Rusiju za „veoma konstruktivno postupanje“ u rešavanju statusa Kosova pre nego što dođe do donošenja konačne odluke u Savetu bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari