Zajednička lista "Jedan od pet miliona" jedan od predloga 1Foto medija centar

Ukoliko budu obezbeđeni fer i pošteni izborni uslovi, treba oformiti zajedničku izbornu listu „Jedan od pet miliona“ na kojoj bi osim stranačkih kandidata za narodne poslanike bili i predstavnici sindikata, udruženja građana, studenata i javnih ličnosti, jedan je od predloga…

koji se, prema saznanjima Danasa, juče mogao čuti na sastanku predstavnika opozicije koji su razgovarali o platformi sa kojom će izaći pred građane koji iz nedelje u nedelju u svojim gradovima šetaju. Kako kažu naši sagovornici, o potrebi da se u jednom frontu suprotstavi ovoj vlasti je na sastanku najviše govorio jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

Dogovor oko platforme, ipak, juče nije postignut, ali su se učesnici složili da razgovori budu nastavljeni i da opozicija u narednom periodu izađe sa konkretnom platformom koja bi odgovorila na zahteve protesta, saopštio je Savez za Srbiju. Prema našim saznanjima, postoji plan da se stavovi usaglase do 2. februara.

Kako je navedeno u saopštenju, na sastanku je zaključeno da je protest „Jedan od pet miliona“ pokazao zajedništvo protiv koga Aleksandar Vučić nema odgovor i da sada opozicija treba da pokaže odgovornost i da to zajedništvo politički artikuliše. Predstavnici opozicije istakli su da će i dalje, kao i svi ostali građani biti sastavni deo protesta. Sastanku su prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Ne davimo Beograd, Pokreta slobodnih građana, Nove stranke, Građanske platforme, Socijaldemokratske stranke, Stranke moderne Srbije i nekoliko samostalnih narodnih poslanika.

Prema našim saznanjima, Savez za Srbiju bi u narednom periodu osim zajedničke liste ostalim opozicionarima mogao da predloži i da platforma sadrži tačke o nastavku zajedničke borbe za fer izbore i slobodne medije, da se svi eventualni izbori smatraju nepostojećim i na njima opozicija neće učestvovati, i da svaka vlast koje bude formirana na osnovu tih izbora smatraće se nelegitimnom i protiv nje će se boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti.

Janko Veselinović, koji je predsedavao na jučerašnjem sastanku, za Danas kaže da su svi učesnici ozbiljno shvatili poziv predstavnika protesta „1 od 5 miliona“ opoziciji da da plan.

– Razgovarali smo o svim temama, od neizlaska na eventualnu Vučićevu predstavu od izbora, o borbi za slobodne i fer izbore do eventualnog zajedničkog učešća na izborima koji bi bili slobodni i formiranja nakon toga Vlade stručnjaka i prioritetima koji nas očekuju nakon toga. Jasno je svima da je voz promena krenuo i da svi moramo da ubacimo u petu brzinu. Lično očekujem da su za tu brzinu svi spremni. Narednih dana razmenićemo ideje i ući u fazu pravljenja završnog dokumenta opozicije. Savez za Srbiju će nesebično doprineti tom poslu – zaključuje Veselinović.

Podsetimo, građani od opozicije traže jasan plan za smenu ovog režima i načinu vladavine kada sadašnja opozicija ponovo sedne u fotelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari