Zapad želi alternativu Srpskoj listi 1Filip Kosnet Foto: screenshot Facebook/kosovo.usembassy

Osnovna poruka je da zemlje „kvinte“ žele da se srpske institucije na severu Kosova potpuno integrišu u ustavno-pravni sistem Kosova i da oslabe, pa i prekinu čvrste veze sa zvaničnim Beogradom.

Takođe, žele da ohrabre i alternativu Srpskoj listi, koja bi bila kooperativnija u odnosima sa Prištinom i Zapadom, tvrde za Danas predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući poruke iz saopštenja država „kvinte“ – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, objavljenog dan nakon izbora na severu Kosova, u kojem se ocenjuje da je izborni proces u četiri opštine na severu KiM protekao u mirnoj atmosferi, ali i napominje da „još ima nerešenih pitanja koja su pratila izborni proces 2017“. Saopštenje su izdala diplomatska predstavništva u Prištini.

Diplomate kažu da „kvinta“ želi, takođe, da izabrani gradonačelnici u četiri opštine obavljaju svoje funkcije „odnosno da ne podnose ponovo ostavke, zbog čega su ovi izbori i bili raspisani“. Kako preciziraju, „ukoliko bi gradonačelnici ponovo podneli ostavke, u Prištini se razmatra mogućnost da se na ponovljenim izborima zabrani učešće sada izabranim kandidatima, odnosno, moguće je, i celokupnoj Srpskoj listi, zbog izigravanja izbornog procesa“.

– Rezultati su očekivani, s obzirom na to da, osim Srpske liste, posle ubistva Olivera Ivanovića, nijedna druga srpska opcija nije istakla svoje kandidate. Takođe, bilo je očekivano da neće biti incidenata. Bez obzira na učestale najave srpskih tabloida da se sprema upad kosovskih specijalaca na sever Kosova, do toga neće doći. Moguće je da će biti otvoren sudski postupak protiv određenih srpskih pripadnika kosovske policije i carine zbog nelegalnog ulaska akciznih proizvoda iz centralne Srbije na Kosovo. Istraga se vodi i neki od osumnjičenih su dali izjave, moguća su i hapšenja, ali neće biti spektakularnog upada specijalaca Rosu, niti hapšenja koje bi podiglo tenzije, ukazuju izvori Danasa.

Kako su preneli mediji, u zajedničkom saopštenju „kvinte“ se podseća na nalaze Izborne posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi“. „Ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima“, navodi „kvinta“.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da zajedničko saopštenje zemalja kvinte predstavlja „čudan način da se čestita čista i ubedljiva pobeda“ Srpskoj listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari