Zbog izjave Borisova MSP pozvalo na razgovor otpravnicu poslova bugarske ambasade 1Dačić Foto: FoNet/MSP

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije saopštilo je da je pozvalo na razgovor privremenu otpravnicu poslova u Ambasadi Bugarske u Beogradu Ivu Krulevu zbog izjave bugarskog premijera Bojka Borisova u vezi s nezavisnošću Kosova.

U saopštenju se navodi da je Karlovoj, pozvanoj po nalogu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, rečeno da je „izjava Borisova neprihvatljiva, jer nije tačna, a tiče se najznačajnijeg pitanja za svaku zemlju, pitanja teritorijalnog integriteta“.

„Ta izjava nije u skladu s očekivanjima Srbije o prijateljskim i dobrosusedskim odnosima. Ponovljeno je da se Srbija nada da se takve izjave neće ponoviti ubuduće. Stav EU nije nezavisno Kosovo, i toga bi svi trebalo da se pridržavaju“, navelo je MSP Srbije.

Navodi se i da je „ponovljena spremnost Srbije da nastavi da razvija i produbljuje dobrosusedske odnose sa Bugarskom“ i još jednom izražena zahvalnost na podršci koju Sofija pruža Beogradu na putu ka EU.

Dačić će se sutra sastati s ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekatarinom Zaharijevom u Visokim Tatrama u Slovačkoj, na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), dodaje se u saopštenju.

Borisov je prošle nedelje izjavio da novoizabrani šef evropske diplomatije, Španac Žozep Borel, treba da zastupa interese EU po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne svoje zemlje koja nije priznala Kosovo.

Dačić je u subotu rekao da pozicija EU „nije da je Kosovo nezavisno“ i poručio Borisovu da treba da poštuje taj stav Unije, a ne da „drži lekcije“ Borelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari