Zbog žalbe Samoopredeljenja nisu objavljeni rezultati sa 1.407 glasačkih mesta 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Valjmir Elezi izjavio je da CIK ne može objaviti rezultate prebrojavanja 1.407 glasačkih mesta zbog žalbe pokreta Samoopredeljenje (PS) koja je upućena Vrhovnom sudu Kosova.

„Dozvolite mi da vas obavestim da smo dobili potvrdu da je Vrhovni sud dobio žalbu na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP), pa se rezultati nakon postupka ponovnog prebrojavanja ne mogu objaviti u ovoj fazi. Rezultati se ne mogu objaviti bez potvrde, u ovom slučaju od strane IŠŽP i Vrhovnog suda da nemaju nikakvih pitanja koja se razmatraju “, kazao je on za medije.

PS zatražio je od Vrhovnog suda da odluči o brojanju 392 paketa sa glasovima dijaspore.

Vrhovni sud Kosova ima rok od 72 sata od prijema žalbe da donese odluku. U dva prethodna slična slučaja on je odlučio da se glasovi dijaspore koji su sa zakašnjenjem stigli u CIK broje.

Prema dobrim poznavaocima izbornih pravila brojanje 392 paketa sa glasačkim listićima bi moglo uticati da koalicija Socijaldemokratska inicijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde ne prođe izborni prag i time PS i Demokratski savez Kosova samostalno obezbede 61 glas potreban za izbor Vlade Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari