Zekić se nedopustivo meša u uređivačku politiku 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Stavom da televizije sa nacionalnom frekvencijom ne bi trebalo da daju prostor za nastup onih stranaka i pokreta koji bojkotuju predstojeće izbore, Olivera Zekić, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, nedopustivo se meša u uređivačku politiku tih medija, ocenjuje za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost – CRTA.

On je za naš list komentarisao izjavu Olivere Zekić, povodom teme zastupljenosti učesnika u predstojećem izbornom postupku, da mediji sa nacionalnom frekvencijom nemaju obavezu da daju prostor i zastupnicima izbornog bojkota i da bi to bilo protivno javnom interesu. „Bojkot je odluka dela političkih stranaka, njihovo pravo, baš kao što je pravo nekog da bude apstinent, ali niko ne može da kaže da izbori nisu javni interes, a bojkot jeste“, rekla je Zekić za današnje Večernje novosti. Prema njenim rečima, „samim tim, ne samo da nacionalni pružaoci ne moraju da daju prostor zastupnicima bojkota nego bi, kada bi to uradili, ozbiljno ugrozili javni interes, i jedno od osnovnih ljudskih prava da biraju i budu izabrani“.

– Upravo suprotno, javni interes je da građani budu upućeni i u argumente onih koji smatraju da nema uslova za izlazak na izbore. Ova izjava je zato zbunjujuća i zabrinjavajuća. Jasno je da nema prostora za one koji bojkotuju izbore u delu programa gde učesnici predstavljaju svoje programe, ali bi u informativnim programima morali da budu zastupljeni – naglašava Raša Nedeljkov za Danas.

Dodaje da bi REM trebalo da štiti pravo građana da budu informisani.

Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID-a), ocenjuje za naš list da televizije sa nacionalnom frekvencijom svakako imaju pravo da daju prostor za predstavljanje i onih stranaka koji će bojkotovati izbore.

– Te stranke će, s druge strane, opravdano biti u drugom planu zato što neće učestvovati na izborima, naspram onih koji će dobiti prostor za predstavljanje svojih predizbornih programa – zaključuje Klačar.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio da je demokratija u Srbiji „na udaru samoproklamovanih lidera opozicije“ koji pozivaju na bojkot izbora i izrazio uverenje da bojkot neće uspeti. U autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv Vučić je naveo da bojkot kojim se preti „nikada nije imao veze s izbornim procesom, već sa strahom lidera opozicije da se pošteno i transparentno suoče s biračkim telom“. „Ti samoproglašeni lideri opozicije pretvorili su bojkot u oružje u pokušaju da delegitimišu aprilske izbore i sledeću vladu. Ali neće uspeti. Uvereni smo da će građani Srbije prozreti poziv na bojkot“, naveo je Vučić.

On je dodao da bi „jedini bojkot izbora koji bi imao smisla, bio bojkot građana Srbije a ne lidera bez pristalica“ i izrazio uverenje da će, „sasvim suprotno tome, očekivana visoka izlaznost birača potvrditi izbore i diskreditovati one koji pozivaju na bojkot“.

U autorskom tekstu pod naslovom „Srpska demokratija na udaru“ Vučić je ocenio i da bojkotom izbora „istinski glasači opozicije mogu biti uskraćeni za svoje osnovno demokratsko pravo na političku zastupljenost i defakto obespravljeni od nekoliko neizabranih pojedinaca koji tvrde da ih predstavljaju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari