Zelena stranka: Većina političkih subjekata u borbi za golu vlast 1Foto: Zelena stranka (Arhiva)

Predsedništvo Zelene stranke održalo je sednicu u Valjevu, gde je prethodno formiran novi odbor i donet je zaključak da se Srbija nalazi u delikatnoj političkoj situaciji u kojoj se većina političkih subjekata bori za golu vlast, stavljajući interes građana, kao glavnih nosilaca demokratije, u drugi plan.

„Zelena stranka je jedna od retkih političkih organizacija koje se dosledno zalažu za Srbiju u kojoj nosioci društvenih inicijativa i progresa neće biti političari i stranke, nego građani. Srbiju u kojoj se odluke neće donositi u zavisnosti od ličnih projekcija, već isključivo u interesu svih stanovnika Srbije“, rekao je predsednik Zelene stranke Goran Čabradi.

Zelena stranka se zalaže,kako je rekao, za stvaranje ambijenta u kom će institucije funkcionisati u skladu s propisanim pravnim normama i obezbeđivanje uslova za razvoj demokratskih i privrednih procesa koji će obezbediti stabilan ekonomski rast uz poštovanje svih procedura koje garantuju zaštitu životne sredine.

Predsedništvo je analiziralo i rad svih stranačkih tela i donet je zaključak da je postignut veliki napredak u ostvarivanju organizacionih i političkih ciljeva vezanih za odbranu demokratskih vrednosti i prava građana na zdravu životnu sredinu.

Poseban akcenat bio je na analizi rada saveta Zelene stranke, u okviru čega je za koordinatora rada saveta stranke izabran Mato Zubac, predsednik Saveta za nauku i razvoj.

Na predsedništvu je istaknuto da još više treba pojačati aktivnosti na obezbeđivanju društvene podrške za izmenu Ustava kako bi pravo građana na zdravu pijaću vodu bilo zaštićeno najvišim pravnim aktom Srbije, kao i aktivnosti na zaštiti šuma od neplanske i prekomerne seče, i sprečavanje dalje gradnje mini hidroelektrana na teritorij Srbije, rušenju svih dosad izgrađenih MHE i zabrani uzgoja GMO kultura.

„Zelena stranka će nastaviti pravnu borbu za zabranu gradnje nepotrebnih MHE, jer one, osim što uništavaju prirodu i obezbeđuju bogaćenje malog broja povlašćenih pojedinaca, ni malo ne doprinose jačanju energetskih potencijala Srbije. Ali to je samo jedna borba. Pred nama je još mnogo bitaka za bolju Srbiju. I moramo ih voditi i dobijati jednu po jednu“, zaključeno je na sednici Predsedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari