Zelenović: Šarčević da podnese ostavku jer je nesposoban da sprovede malu maturu 1Foto: BETA/OMS/ Grad Šabac

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović zatražio je danas od ministra prosvete Mladena Šarčevića da se izvini deci i javnosti zbog propusta u organizaciji polaganja završnog ispita i da podnese neopozivu ostavku jer je, kako je naveo, pokazao da je nesposoban da organizuje polaganje male mature.

„Zbog budućnosti obrazovnog sistema, ova afera ne sme da se zataška i prosto je neverovatno da umesto da podnese ostavku, Šarčević daje intervjue u kojima optužuje decu i opoziciju za svoje propuste. Njegova izjava da ima podršku Vučića i Brnabićeve govori da za vlast nije nikakav problem krađa testova u štampariji koju je u organizaciji Šarčevića obezbeđivala policija“, naveo je Zelenović u pisanoj izjavi.

On je ocenio da su poslednji događaji doveli u sumnju legalnost kompletne male mature jer je očigledno da vlast nije u stanju da sprovede tu proceduru.

„Ovo je samo vrh ledenog brega koji pokazuje razmere sunovrata našeg obrazovnog sistema. Nikoga ne iznenađuje krađa testova za malu maturu kad imamo ministre sa plagiranim doktoratima i najviše državne funkcionere sa sumnjivim diplomama još sumnjivijih privatnih fakulteta bliskih vlastima, koji svakodnevno štancuju diplome aktivistima vladajuće stranke da bi se domogli visokih funkcija i privilegija“, ocenio je Zelenović.

On je dodao da je obrazovanje dece poslednja linija odbrane društva i da će, ako se odmah ne stane na put bezakonju u prosveti, za deset godina svi koji vrede i nešto znaju napustiti Srbiju, pa će biti svejedno ko je vlast a ko je opozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari