Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić raspisao je juče prevremene lokalne izbore u opštinama Zemun i Voždovac za 7. jun.

Prema njegovim rečima, izbori su raspisani u skladu sa Zakonom o glavnom gradu i Statutom Beograda, a odluke o njihovom održavanju stupaju na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku kada počinje i rok za predizborne radnje.

– Izbori u opštinama Zemun i Voždovac sprovešće se u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima. Zato od svih učesnika, pre svega političkih partija i grupa građana, očekujem da u kampanji i izborima deluju u skladu sa Ustavom i zakonom kako bi žitelji dve opštine dobili odbornike koji će najbolje obavljati poslove u njihovom interesu – kazao je Antićtokom objave o raspisivanju izbora.

Podsećamo, Skupština opštine Zemun, oko koje se najviše rasprave i vodilo, raspuštena je 5. marta zato što je na zasedanju 17. novembra radila bez kvoruma jer nije bilo prisutno šest odbornika SRS-a koji su prešli u redove „naprednjaka“, a kojima su aktivirane „blanko ostavke“. Nakon žalbe naprednjaka Okružni sud je poništio odluku o oduzimanju mandata, pa tako „novi“ odbornici nisu mogli da prisustvuju sednici, odnosno nije bilo prisutno 33 već samo 27 odbornika, što nije dovoljno za odlučivanje. Samim tim usvojen statut opštine proglašen je nevažećim, a kako nov nije donet u roku od 30 dana od donošenja Statuta grada, Gradsko veće donelo je predlog o raspuštanju opštine Zemun.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari