Žigmanov: Svi pomaci u položaju Hrvata posledica angažovanja Vučića 1Foto: Magločistač (arhivska fotografiaj)

Predsednik Demokratske zajednice Hrvata Vojvodine (DSHV) i poslanik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao kao verodostojan, angažovan i odgovoran u rešavanju zahteva hrvatske zajednice, ali je ocenio da sve preuzete obaveze ipak nisu rešene, prenose danas zagrebački mediji.

Komentarišući Vučićevu izjavu u četvrtak da je ispunjeno svih 26 zahteva za poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji po Subotičkoj deklaraciji, Žigmanov je rekao da su zahtevi koje je predsjednik Srbije nabrojao realizovani zahvaljujući upravo „Vučićevom neposrednom angažovanju“.

Kako javlja Hina, pozivajući se na portal Nacional, Žigmanov je naveo da je „reč o konkretnim problemima s kojima su se pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji suočavali“ u konktekstu ostvarivanja manjinskih prava.

On je naglasio da i predsednik Srbije ukazuje na problem „povratka Hrvatskog doma u Sremskoj Mitrovici tamošnjoj hrvatskoj zajednici“.

Čelnik DSHV je istakao i da „Hrvati u Srbiji još beleže i probleme u ostvarivanju svojih prava“, a kao poslednji u nizu slučajeva pomenuo je „opstrukciju oko otvaranja razreda na hrvatskom jeziku u Beregu ili podizanja biste pesniku Aleksi Kokiću u Subotici“.

Žigmanov je to ocenio kao izostanak „proaktivnog odnosa dela javne uprave“ u vezi „legitimnih interesa pripadnika hrvatske zajednice“.

Predsednik DSHV podsetio na prvu tačku Subotičke deklaracije o unapređenju bilateralne zaštite manjina – hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj – u kojoj se „izričito govori i o zastupljenosti manjina u zakonodavnoj razini vlasti na svim razinama, te u izvršnoj na lokalnoj razini“.

„To još nije rešeno“, naglasio je Žigmanov i sugerisao da tome treba pridružiti i „pitanje srazmerne zastupljenosti (Hrvata) u telima državne uprave“ u Srbiji, kao i na, „prava na službenu upotrebu jezika i pisma“.

Žigmanov je ukazao i na „nesporazume i napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima“ i „snažno antihrvatsko raspoloženje u delu javnosti“ u Srbiji, ocenivši kako to „za posledicu ima raširen strah i nespremnost Hrvata da učestvuju u javnom životu“ u Srbiji.

Kao „jedini predstavnik hrvatske manjinske zajednice u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije“, Žigmanov naglašava kako hrvatska zajednica u Srbiji sve pomake vidi kao „posledicu neposredne angažovanosti predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića“.

Hrvatski mediji podsećaju na izjavu Vučića u četvrtak da je ispunjeno svih 26 zahteva za poboljšanje položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, predviđenih Subotičkom deklaracijom koju je 2016.godine, tada kao premijer Srbije, potpisao s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari