Zoran Živković: Bio sam gost na protestu 1Foto: DS

Smatram da opštinski odbor Demokratske stranke na Vračaru ima odličnu saradnju sa svim opozicionim strankama koje imaju odbore na opštini.

Zajednička borba protiv nesposobne opštinske vlasti ide u prilog svima – komentarisao je za Danas Danilo Bašić, predsednik beogradskog odbora Demokratske stranke, prekjučerašnji protest ispred zgrade opštine Vračar, na kojem su zajedno bili predsednik DS Zoran Lutovac i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Imajući u vidu različite stavove ove stranke u vezi sa tim da li bi trebalo bojkotovati predstojeće izbore i, neretko, vrlo oštre kritike koje međusobno upućuju, pitali smo Danila Bašića da li i u narednom periodu planiraju da sa Zoranom Živkovićem organizuju zajedničke proteste i na koji način neslaganje DS i NS, po pitanju izlaska na izbore, utiče na tu saradnju.

Predsednik beogradskog odbora DS rekao je za naš list da ne bi trebalo tu vrstu saradnje stavljati u kontekst bojkota izbora.

Zoran Živković, lider Nove stranke, rekao je za Danas da je na protestu na opštini Vračar bio kao gost, ali, i ne samo kao gost, s obzirom na to da ima stan na toj opštini.

– Razlog mog pojavljivanja na tom protestu je više nego jasan, a, reč je o uzurpaciji i zloupotrebama koje Srpska napredna stranka i na toj opštini sprovodi. Naravno da nemam ništa protiv protesta koji su usmereni na vlast SNS i, naravno, da ću se svakom takvom vidu izražavanja stava priključiti – ističe Zoran Živković za naš list.

Sagovornik Danasa dodaje da se nada da će se uskoro i stavovi o bojkotu izbora približiti i biti jedinstveni za ceo opozicioni blok. Upitan da li to znači da očekuje da članice Saveza za Srbiju odustanu od bojkota predstojećih izbora i da donesu odluku o učešću, Zoran Živković odgovara potvrdno.

– Ako Savez za Srbiju želi borbu protiv aktuelne vlasti, onda treba da bude aktivan, a ne da bojkotuje izbore. Dakle, ako hoće borbu, onda moraju da izađu na izbore. Bojkot znači pasivnost, ne akcija. U tome je problem sa bojkotom, moramo se boriti – ističe Zoran Živković za naš list.

On ističe da nema sumnje u motive i da veruje da su članice SZS iskreno protiv režima Aleksandra Vučića, ali ponavlja da je odluka o bojkotu izbora, kako kaže, duboko pogrešna.

Podsetimo, na prekjučerašnjem protestu na opštini beogradskoj opštini Vračar, predsednik DS, iza kojeg je stajao predsednik Nove stranke, rekao je da je „opština Vračar najočigledniji primer kako se dolazi na vlast“.

„Ili ucenama, pritiscima, golom propagandom, a ako izgube, kao što je slučaj na Vračaru – onda ‘prekomponovanjem'“, rekao je Lutovac.

On je kazao da je vlast u politički rečnik uvela taj novi izraz, a da takva praksa važi samo onda kada to njima odgovara. Istakao je da se opozicija u Merošini udružila i formirala većinu, ali su to naprednjaci onemogućili. „Ovo je moguće jer se ne poštuje Ustav i zakoni, zato što je jedna partija uzurpirala vlast i to se mora sprečiti. Mi hoćemo Srbiju u kojoj su svi građani ravnopravni i u kojoj će moći slobodno da glasaju i biraju svoje predstavnike.

Ceo sistem se mora promeniti i mi zato bojkotujemo ove nepravilnosti i nečasne radnje“, zaključio je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari