Večeras protestovali Zrenjaninci i Nišlije (FOTO/VIDEO) 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

U Nišu i Zrenjaninu građani su se i večeras pridružili protestu protiv režima.

Nišlije šesti put protestovale zbog vlasti, traže ekspertsku vladu

Nekoliko stotina, uglavnom, mlađih Nišlija, večeras je po šesti put protestovalo da bi iskazali, kako su rekli, bunt i istrajnost u borbi protiv ove vlasti, ali i zatražili ostavke članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19.

Demonstranti kažu da žele poništavanje izbora, nakon čega će biti formirana ekspertska, a ne politička Vlada.

“Ja znam da smo svi razočarani. Nasilje nigde ne vodi, apsolutno nigde. Upotrebite mozak da pravite strategiju. Hajde da igramo šah, na svaki njihov potez odgovorimo potezom, ali pametnim”, poručila im je starija Nišlijka.

https://www.facebook.com/135856563960/videos/287174742528349/

Protestanti su i večeras prošli pored sedišta SNS, ali nije bilo kordona policije, niti je bilo nekog incidenta. Demonstarnti su uzvikivali parole „Lopovi“ i „Niko vas neće“.

Demonstranti su i večeras blokirali Dušanovu ulicu, šetali po niškim bulevarima, a protest su završili ispred Gradske kuće, u kojoj je sedište gradonačelnika Niša, gde su na stepenicama ostavili toalet-rolne sa porukama “ Vaše diploma “ I “ Glasački listići”. Okupljeni građani su uzvikivali “ Ostavke, ostavke”.

“Došao sam na čelo kolone da iskažem svoje nezadovoljstvo, pozivam i vas da uradite isto. Neka me uhapse. Ja sutra odlazim za Švedsku, ali vi ne treba da odustanete. Ovaj protest smo dugo čekali i ne smemo da dozvolimo da ga ugase“, rekao je Dušan Arsenijević, jedan od demonstranata.

Na Bulevaru Nemanjića demonstrantima su podršku davali građani sa prozora koji su udarali u šerpe, a pojedini prolaznici aplaudiraju, a iz automobile ih pozdravljaju sirenama.

Tokom šetnje uz zvuke pištaljki čuli su se povici „Vučiću, lopove, pokrao si izbore“, „Izađite napolje“ i „Niš, Niš, budi se“, „Dole Vlada“ i „Kosovo je srce Srbije“ i pozivaju Nišlije da im se pridruže na ulici. Nosili su transparente „Čast ne možeš da ukradeš“, „Uhapsi se da te mi ne hapsimo“, a tokom šetnje su puštali pesmu „Sistem te laže“.

Na šestom protestu nije bilo nikakvih incidenata, niti je bilo vidljive policije i kordona. U subotu uveče išli su u protestnu šetnju Bulevarom 12. februar, do ulaza u grad sa auto puta Beograd- Niš, ali ih je tu, kod skretanja ka aerodromu “Konstantin Veliki”, sačekao kordon od više desetina policajaca pod punom opremom za suzbijanje demonstracija, ne dozvoljavajući im da blokiraju auto put.

Studenti su duže od pola časa poručivali policajcima preko megafona da “spuste štitove” i “pridriže se svom narodu”, jer imaju “istog neprijatelja”, Aleksandra Vučića, koji je, kako su kazali, “kovid Srbije”.

U četvrtak uveče kordon policije je obezbeđivao sedište niških naprednjaka, ali, iako je na trenutke situacija bila napeta, nije bilo nikakvih sukoba između policajaca i demonstranata.

Zrenjanin

Na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu održan je peti protest protiv vlasti, ali se pozivu odazvalo nešto više od pedesetak ljudi.

Kako je najavljeno, večeras je trebalo da bude odlučeno šta su to, pored rušenja vlasti, ciljevi protesta, iako se danima unazad moglo čuti da Zrenjaninci traže čistu vodu i vazduh.

„Cilj nam je rušenje vlasti, ali moramo imati i naš zajednički cilj ovde u Zrenjaninu“, navedeno je među učesnicima protesta večeras ispred Skupštine grada.

Iako je proteklih dana isticano da su prioriteti voda i vazduh, okupljeni raspravljaju na trgu o političkoj situaciji.

Okupio se manji broj građana a među njima su stranački aktivisti opozicije. Skup je obezbeđivala policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari