ZSF i Samoodbrana: Vanredno stanje nije opravdanje 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

Pozivamo režim da nipošto ne prelazi ustavna ograničenja, a predstavnike lekarske struke, koji nam se javno obraćaju, da im život i dobrobit ljudi, kao i solidarnost sa njihovim kolegama budu ispred poslušnosti režimu.

Oni nisu tu da bi se na građane ljutili i istresali zbog sopstvene frustracije nego da nas pravovremeno obaveštavaju i pristojno upozoravaju na naše obaveze u cilju postizanja opšteg dobra, navode u zajedničkom saopštenju Zrenjaninski socijalni forum i Samoodbrana. Ove organizacije navode da su građani Srbije svesni da je zdravstveni sistem odavno na kolenima.

– Vanredno stanje je, između ostalog, uvedeno iz straha da se ne sruši pod teretom naglog povećanja broja obolelih, ali za to nisu krivi građani. Istovremeno, molimo sve građane, a naročito velikodostojnike Srpske pravoslavne crkve, da budu svesni sopstvene odgovornosti i ne dovode u opasnost zdravlje i život svojih bližnjih neodgovornim i nedisciplinovanim ponašanjem. U teškim vremenima potrebna je pojačana solidarnost i samodisciplina svih. Ono što je najpotrebnije jeste da nema panike. Na žalost, svedoci smo da režim, najverovatnije iz straha da ne napravi ozbiljne greške, neretko podleže panici. Ona je verna pratilja skoro svakog javnog istupa predsednika SNS-a, koji bi trebalo da bude, ali toga očito nije svestan, predsednik svih građanki i građana Republike Srbije. Od pre par dana, međutim, panika se prepoznaje i u nastupima predstavnika lekarske struke – navode predstavnicic ZSF i Samodobrane.

Oni primećuju da se pod okriljem vanrednog stanja privode, pritvaraju ili zatvaraju novinari zbog profesionalno obavljenog posla kao što je slučaj Ane Lalić, po kratkom postupku se osuđuju ljudi koji nisu mogli da znaju da su učinili neko nedozvoljeno delo pošto su boravili u inostranstvu, da su stariji građani stavljeni u neravnopravan položaj zabranom kretanja. Upozoravamo da vanredno stanje ne oslobađa vlastodršce od odgovornosti, kažu imeđu ostalog, ove dve organizacije u svom reagovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari