Žujović: Ne interesuje me novi mesija u opoziciji 1

Liberalno-demokratska partija će učestvovati na beogradskim izborima, kao što je učestvovala na svim gradskim izborima od svog osnivanja. Lider naše partije Čedomir Jovanović biće kandidat LDP za gradonačelnika Beograda, jer je to mesto koje članovi LDP očekuju.

Jasno je da su svi pokušaji pravljenja raznih pokreta i organizacija doživeli potpuni krah. Imamo obavezu prema svim ljudima koji su nam godinama pružali podršku i zato je izlazak na te izbore sa našim kandidatom logičan korak, jer beogradski izbori za nas ne znače rešavanje komunalnih problema, nego su odgovor na pitanje koliko smo sposobni da utičemo na društvo i da odgovorimo na probleme koji su svakog dana sve veći, kaže za Danas Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP.

* Da li ćete na beogradske izbore izaći samostalno ili ćete u koaliciju sa nekim drugim strankama?

– Moja želja je da na te izbore izađemo samostalno. Kada govorimo o koalicijama, osnovno pitanje je zašto se partije udružuju i koja je svrha takvog načina izlaska na izbore. U slučaju da su to programske bliskosti, to je nešto što je korisno. Ako je to političko švercovanje, to nas ne zanima.

* Balša Božović tvrdi da Demokratska stranka neće bilo kakvu saradnju sa onim strankama koje bar na lokalu imaju neku saradnju sa SNS. Da li se prepoznajete u toj njegovoj konstataciji i da li LDP uopšte razmišlja o saradnji sa DS?

– Ne znam šta znači „prepoznavanje u nečijoj konstataciji“. Što se nas tiče, svaka napravljena lokalna vlast nije skrivana i za nju prihvatamo odgovornost. Zamislite da sada, u ovom intervjuu, počnem da pričam kako je DS bio u vlasti sa SNS-om u Rakovici do pred izbore 2016. ili da su u vreme najvećeg političkog sukoba u opštini Stari grad na vlasti bili zajedno DS, LDP i DSS. Koliko društvo ima koristi od tog prebrojavanja? Sa Demokratskom strankom smo vodili Beograd od 2008. do 2012. i u većini centralnih opština uspešno vršili vlast do izbora 2016. Jasno je da smo otvoreni za tu saradnju, ali samo na pitanjima političkih ideja gde bi se našao kompromis. Nismo isključivi, kao što nismo ni politička sekta. Naši odbori imaju slobodu odlučivanja na lokalu sa kim će praviti koaliciju i u tome vidim prednost, a ne manu kao što neki govore.

* I bivši ombudsman Saša Janković najavio je da neće sarađivati sa onima koji imaju bilo kakve veze sa Vučićem. Da li je i on možda mislio na vas?

– Od gospodina Saše Jankovića sam čuo samo ono što ne bi uradio ili sa kim ne bi sarađivao. Takođe, šta znači veza sa Vučićem? Voleo bih da razgovaramo političkim rečnikom i da se u našim međusobnim odnosima uspostavi neki red. Lično, meni Vučić kao Vučić ne znači ništa. Nisam frustriran time što je on na vlasti. Nikada nisam glasao za njega ili za Tomislava Nikolića. Nisam crtao Čiča Gliše po listićima. Nisam pozivao da se glasa protiv nekoga, pa posle navodno prao ruke osnivajući jedan pokret godišnje. Baš zato što to nisam radio, niti sam član partije koja se tako ponašala, u ovom slučaju za gospodina Jankovića i ljude koji su osnovali novi pokret imam nekoliko pitanja. Recimo, koji politički program zastupaju? Kako vide odnose u regionu? Da li su za ulazak Srbije u NATO? Da mi kažu kako misle da zajedno u savezu budemo protiv ove vlasti ako ne znamo ni oko čega bismo se okupili? To su pitanja koja će opredeliti našu dalju potencijalnu saradnju. Kao što me lično ne interesuje Vučić, isto je i sa Jankovićem. Institucije su nam potrebne, a ne mesija po našoj meri, pošto nam se onaj na vlasti ne sviđa.

* Janković iz dalje saradnje nije isključio samo vas, već i one stranke koje su ga podržale na predsedničkim izborima.

– To je pitanje za Sašu Jankovića. Bilo bi nepristojno da se mešam u te napravljene odnose i komentarišem nešto na osnovu spekulacija. Jedino što ostaje kao činjenica je da je prvi put posle 25 godina neko pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora. Šteta što u tome ne vide problem ljudi koji su nas ubeđivali da su partije nebitne u toj kampanji i da će oni pobediti samo ako se svi mi malo sklonimo u stranu. Rezultat takve zablude je svima poznat.

Ko je odgovoran za opoziciono slabljenje

* Zašto baš LDP u negativnom kontekstu apostrofiraju kolege iz opozicije?

– Negativno nas apostrofiraju oni koji već pet godina nude način borbe protiv SNS. Iz svakih izbora opozicija izlazi sve slabija i podeljenija. Da li će neko konačno preuzeti odgovornost za nešto tako? Problem je što se ne debatuje o tome kako je najbolje organizovati opoziciju, nego se proglašava za izdajnika svako ko ne pristaje na ovu političku impotenciju koja vlada u srpskoj opoziciji danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari